View Single Post
Eski 19-07-2017, 18:31   #51
birnefestoprak
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Canan Karatay, araştırma yapmıyor. Kendi görüşlerinin temeli, Batı'da yazılan kitaplar, yapılan araştırmalar ama bunu kendi hastaları üzerinde yaptığı gözlemlerle harmanlıyor. Bence de genel olarak tavsiyeleri yerinde ama unutulmaması gereken konu, beslenme konusunda nihai karara varmamızı sağlayacak netlikte bir mutabakat olmaması. 1970'lerde, şeker lobisinin bastırmasıyla ve kimi uzmanların buna alet olmasıyla, şeker, zararlı gıda olmaktan ziyade faydalı gibi tanıtılıyordu. Şekerin ne kadar zararlı olabileceği 40 yıl sonra artık çokça dillendiriliyor. Arada geçen yıllarda, yağın çok zararlı olduğu görüşü pompalandı ve diyet ürünler piyasaya sürüldü. Yağı ürünlerin içinden çıkardılar ama lezzet boşluğunu doldurmak için o ürünlerin içine şeker bastılar.

Kolesterol ilacı kullandığım zamanlarda yıllık tetkiklerimin değerlendirmesi için gittiğim bir doktor kesinlikle zeytinyağı ve avokado (elime tutuşturduğu listede bunlarla birlikte başka gıdalar da bulunuyordu) tüketmememi söylemişti. Genç nesil bir doktor olmasına karşın, bu ilacın işe yaradığına inanan bir ekolden geliyordu. Kısa bir süre sonra kolesterol ilacını, yarattığı kas ağrıları nedeniyle bıraktım. Statin ilaçları karaciğerle ilgili de kalıcı sorunlara yol açabiliyor. Şimdi yediğime, içtiğime ve yaşam tarzıma dikkat ediyorum. Bol miktarda sebze ve az miktarda et tüketiyorum. Vitamin hapı dahil hiçbir ilaç kullanmıyorum. Kendimi gayet iyi hissediyorum. Herhangi bir tetkikte sorunlu bir değerle karşılaşırsam ya da vücudumda birşeylerin doğru gitmediğini farkedersem yine beslenme şeklimi değiştiririm. Eti az tüketiyorum ama yeterli değilse daha da az tüketirim, bu konuyla da inatlaşıyor filan değilim.

Doktorluk, diğer uzmanlık alanları gibi bir meslek ama Türkiye'de neden olduğunu anlamadığım bir şekilde sürekli yüceltiliyor. Her meslekte olduğu gibi doktorların da gözlem gücü daha yüksek olanı var olmayanı var, araştırmaya yeteneği olanı var olmayanı var. Kayınpederim Amerika'nın saygın nörologlarından biridir. Bu ülkede doktorluk mesleğini yürütenler için "ezberi iyi olan ve ortalama bir zeka seviyesini tutturan herkes doktor olabilir" diyor (doğal olarak bu gruba kendisini de katmış oluyor). Ben mühendislik eğitim aldım, kendim dahil her mühendis için de benzer düşüncelerim var. Şimdi çiftçilik yapıyorum, tecrübeli çiftçilere saygım var çünkü benden daha az hata yapıyorlar ama onlar da her mevsim yeni birşey öğreniyorlar. Tecrübe, gözlem gücü ve ölçüsü tutturulmuş tevazu, her meslek grubuna değer katıyor. Karatay'ın da her söylediği doğru olmadığı gibi, netameli konularda farklı kaynaklara ve uzmanlara danışmak her zaman faydalıdır.

Size Sally Fallon'ın Nourishing Traditions kitabını şiddetle tavsiye ederim. Hem içinde çok faydalı bilgiler hem bitki temelli beslenmeyle ilgili pratik birçok tarif ve hem de yaygın kullanılan ama genelde sağlıksız beslenme şekillerinin alternatifini oluşturacak sağlıklı tüketim tavsiyeleri var.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı Mesajı Göster
Ben de sayfada yazılanları bir süredir takip ediyor, ilgiyle okuyorum. Beslenme tarzım ne vejateryen ne de vegan. Tam aksine takip edenlerin bileceği Dr. Canan Karatay' ın beslenme üzerine, sağlıklı yaşam üzerine yaptığı açıklamalardaki prensipleri kendi yaşam tarzıma uygulamaya çalışıyorum ki öncesinde bugüne kıyasla sağlıksız beslenmeme rağmen yıllar içinde düzenli yaptırdığım gayet detaylı testlerde son 3 yıldır tiroid ve d vitamini dışında hiç bir değerim normal sınırların dışında çıkmamıştır. Buna rağmen bugün Karatay, Aydın, Perlmutter, Mercola gibi doktorları okuyor ve beğeniyorum, söylediklerini uygulamaya çalışıyorum ve çok memnunum.

Düzenleyen birnefestoprak : 19-07-2017 saat 18:59 Neden: Alıntı
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön