Konu: Nergis
View Single Post
Eski 15-07-2017, 13:39   #2928
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 Mesajı Göster
Benim de bu sezon epey erlicher nergislerim oldu.Erlicher koku olarak alışılmıştan farklı olduğundan çiçekçilerden kesme olarak kabul görmedi maalesef.İlla Karaburun nergisi istiyorlar.Erlicherleri seven bulamadım buralarda. Onun da çiçeğini mevsim iyi giderse alabiliyoruz.
Mevlüt bey..sizin kişisel görüşlerinize katılmıyorum..

Erlicheer'lerin ''alışılmıştan farklı kokusu'' nedir yani, çok mu kötü kokuyor ?
Ya, ülkenin dört bir köşesinde, bu güne kadar yüzlerce insanın ''erlicheer'' nergis soğanı sahibi olmasını sağladım; istisnasız hepsi bu nergisin kokusuna ve gösterişine hayran kaldı..Hatta, yaşadığınız Denizli'ye belki 15 kişiye nergis soğanı sattım, hiçbiri sizinle aynı görüşte değil, yani Denizli'den erlicheer soğan satın alanlar da böyle bir türe sahip olmaktan çok çok mutlu..

Her zaman yazarım; Karaburun nergisi diye adlandırılan Double Roman Constantinapolis türü nergis en az ''erlicheer'' nergis kadar güzel kokulu ve gösterişli bir tür..ama onun sezonu, ocak ayı başlarında açması, erlicheer'ler ise daha geççi, mart gibi açan bir tür..Karaburun nergisnin en olumsuz yanı, çiçek veriminin az oluşudur.

Bir de '' Erlicheer'' nergislerin çiçeğini mevsim iyi giderse alabiliyoruz'' diyorsunuz..aksine kış erken bastırır, donlu havalar olursa Karaburun'lardan çiçek alamazsınız, hatta donlu havalarda yaprakları kavrulabilir ama hangi iklimde ekerseniz ekin erlicheer'lerden mutlaka çiçek alırsınız..

Ben daha genç yaşlarda olsaydım Erlicheer'lerde sadece kesme çiçeğe odaklanırdım..çünkü çiçekleri müthiş beğenilen bir tür..ama Türkiye'de yeni yeni tanınıyor..o da (ayıptır belki söylemesi) biraz da sayemde oluyor..
Geçen yıl Erlicheer çiçeklerine Ankara'lı bir çiçekçi dadandı..inan, ''yok mu daha fazla Erlicheer'' diye gün aşırı aradı ve ondan başkasına çiçek göndermememi, ne çıkarsa, 500-1000-5 bin demet bile olsa göndermemi istedi..Kendisinin Mersin'de 10 dekar Karaburun nergis tarlası var ama o bile Erlicheer nergise hayranlığını ifade etmekten zevk duyuyor..
Bu çiçekçi de benden bu yıl Erlicheer soğanı istedi en az 200-500 adet ama maalesef 30-40 adetten fazla gönderemem dedim..
Gerçi ben de biliyorum, benden 30 sap erlicheeri toptan 20 liraya alıp, müşterilere 60-120 lira aralıklarında sattıklarını..ama bu işler böyle..üreten değil, aracılık yapan daha çok kazanır bu ülkede..

Son olarak şunu da belirteyim..Koku sevmeyen eşinizin bile ''aaa bunlar ne kadar güzel kokuyormuş'' dediğini ve ''Adnan bey nergislerinizin kokusu alışkanlık mı yapıyor ne.Günde en az 5 kere koklamak için yanından geçiyorum.Sanki alışmaya bu güzelliği benimsemeye başladım.Kokusu gün geçtikce güzelleşiyor'' diye yazdığınız mesajı nedense silmişşiniz, Allah'tan alıntı yapmışım o mesajınızı..kısacası siz silseniz bile benim arşivim unutmaz 2011 yılında yazdıklarınız bugün yazdıklarınızla çelişiyor 2011 yılında yazdıklarınız aslında çok çok doğru; ''erlicheer nergis koklamak, insanlarda alışkanlık yapar''

Alttaki linke tıklayın, bakın bir zaman neler yazmışsınız :

http://www.agaclar.net/forum/776923-post936.htm

Düzenleyen pria : 15-07-2017 saat 16:03
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön