Üzerinden 10 yıl geçmiş, umarım bitkiniz tutmuş ve kocaman olmuştur..
Bu bitkiden çok köklendirip dağıttığım için kendi tecrübemi paylaşmak istedim sizin mesajınız üzerinden..
Uzun yıllar önce ben de birkaç çelik edinip toprağa dikmiştim, ancak hepsi (defalarca) yumuşayıp çürüdü, köklenmedi...
O zamanlar sükulanların kesildikten sonra birkaç gün kurutulmaları gerektiğini de bilmediğim için sadece euphorbia'larım değil, kaktüs çeliklerimde genellikle köklenmiyor, toprağa temas yerlerinden çürüyorlardı...
Sonra kurutma yöntemini öğrendiğimde euphorbia'lara uyguladım, ancak kaktüslerde nerdeyse % 100 olumlu sonuç vermesine rağmen euphorbia'larda işe yaramadı.. (Bazı arkadaşların toprağa doğrudan dikerek köklendirdiklerini okudum, ancak birçok kez denememe rağmen bende sonuç hep olumsuz oldu)..
Sonra bir arkadaşım euphorbia'ları suda köklendirip çoğalttığını söyleyince bu yöntemi uyguladım... O gün budüngür ürettiğim ve eşe dosta dağıttığım euphorbia trigona'ların haddi hesabı yoktur... Güneş alan bir cam kenarına (yazın) bardak veya kavanoz içinde suya koyuyorum ve birkaç hafta içinde hiç istisnasız hepsi kökleniyor ve ardından toprağa dikiyorum..
Kesin sonuç veren bir yöntem.. Bence hiç riske girmeyip suda köklendiriniz...
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi doğan
bir çelik daha aldım. bu sefer suda çimlendirmeyi deneyeceğim.Bakalım bu sefer tutacakmı?
|