View Single Post
Eski 10-09-2007, 12:09   #1562
sukranayalp
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Acacia dealbata bitkisine İstanbul'da Mimoza adını veriyoruz.
Uluslararası bitki sistematiğine uygun bir isim olmamasına rağmen halkımız bu şekilde adlandırmış ve kabul etmiş. Albizzia için ise görünümüne çok uygun bir ad vermiş halkımız: Gülibrişim.

Sistematiği incelersek Akasya, Yalancı akasya, Senna, Sophora, Mimosa, Keçiboynuzu, Erguvan,Sarı salkım, Gülibrişim... bunların herbiri bir legümen.

Legümen : Bezelye meyvesi gibi kapalı, uzunca bir kapsül içinde birçok tohum barındıran meyveli bitkilere genel olarak verilen isim.

Yukarda saydıklarımızın hepsi aynı takım içinde yer alıyorlar. Bunu bir futbol takımı gibi düşünün.Diyelim ki Trabzonspor...

Trabzonspor'un içinde yaşlara göre 3 ayrı alt takım olduğunu düşünelim.
Bir kısmı 15-21 yaş grubu, bir kısmı 21-30 yaş grubu, bir kısmı da 30 üstü olsun.

30 yaş üstü oalnlara Fabaceae (familya) adını verdiklerini düşünelim. Bunları kendi içlerinde kaleciler, ön oyuncular, geri plan oyuncuları diye 3 'e ayırdığımızı düşünelim.

Geri plan oyuncularına Mimosoideae (alt familya)adını vermişler. Geri plan oyuncularından birinin adı Hasan olsun. Ali, Veli gibi diğer arkadaşları hepsi ayrı birer cinsi ifade ederler.

İşte Acacia= Hasan , Mimosa= Ali, Albizzia = Veli ....
Bunların herbiri ayrı cinslerdir. Ve herbirinin bu isimler altında türleri vardır.



Küstüm otu : Mimosa pudica Türkiye'de yaygın olarak tanınan asıl mimosadır. Ama hiçkimse kalkıp ona mimosa deemez. Küstüm otu der. Bu cinsin büyüyen ağaç türleri olduğunu duydum ama görmedim.

Kıbrıs akasyası, Ada akasyası ... gibi Acacia cyanophylla, Acacia dealbata gibi türler Acacia cinsinin türleridir.

Yalancı akasya ve halkımızın genel olarak akasya dediği Robinia pseudoacacia da aynı takımdaki diğer bir cinstir. Aynen Albizzia gulibrissin'de olduğu gibi.

sukranayalp Çevrimdışı   Başa Dön