View Single Post
Eski 22-06-2017, 18:28   #1134
cemdogu
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-06-2017
Geçenlerde ilgi gören bir içerik sitesinin post'unda görmüş, çekirdeğinden yetişebileceğini öğrenince pek sevinmiştim. Derdim açıkçası limon toplamak değildi, sadece odamda yetiştirebileceğim, saksıda büyüyüşünü izleyebileceğim birşey olmasıydı. Daha sonraları gelişimini tamamlayınca dekor amaçlı terasıma alacaktım.

Gece gece inip dolaptan 2 tane limon aşırdım hemen. Biri bereketsiz çıktı, içinden bir tane mi çekirdek çıkmaz? GDO'lu ürünlere söverken diğerinden 4 tane iri çekirdek çıkarabildim. Hemen cam bir kavanoza 1,5 2 santim derinliğe gömdüm. Terasta eski çiçeklerden kalmış, havalandırdığım elenmiş bahçe toprağım vardı. Ona gömdüm ve ilk suyunu verdim.

Sulama konusunda hiçbir fikrim yoktu ilk başta. Çimlenme olana kadar nem önemliydi, tek bildiğim de buydu. Bu yüzden kavanozun ağzına streç film çekip, üzerine birkaç delik açtım. Bu sayede ilk gün yaptığım sulama, kavanozun içerisinde kaldı ve toprağı sürekli nemli tuttu. 1 hafta sonunda saçma sapan uzun köklü anormal bitkiler çıktığını gördüm. Limon olmadıklarına emindim.

Pencerem çok güzel güneş alıyor. Ayrıca havalandırma konusunda da en üst katta oturduğum için sorun çekmedim. Ancak sürekli uzayan bitkiler moralimi bozuyordu. Gün aşırı o bitkileri söküyordum resmen. 1 günde çimlenen saçma sapan bitkilerdi.

Takribi 2. haftada. Fazlaca derine gömdüğümü ve o yüzden baş vermediğini düşünmeye başladım. Sonra aklıma toprağı birazcık kurutup, camı kırarak toprağın içine bakmak geldi. Folyoyu çıkartıp 2 gün sulamadan toprağın nem kaybeymesini, ama tam kurumamasını sağladım.

Camı bir hışım kırdım. Neyse ki toprak tam kurumadığı için kalıp şeklinde kaldı. Birazcık eşeleyince, ektiğim çekirdeklerin 3 tanesinin şahane bir şekilde çimlendiğini, hatta 2 çekirdekten 2 tane fide çıktığını gördüm. Benden mutlusu yoktu gerçekten. Rengi yemyeşil, çekirdek gayet temiz ve sağlıklı görünüyordu. 4. çekirdek ise hiç çimlenmemişti.

Saksı için ileride kolayca kesebileceğim bir malzeme tercih ettim. Geçen sene aldığımız dönemlik çiçeklerin yetiştirme saksıları. Hem altında drenaj için delikleri var, hem de kolayca kesilebiliyor. Ağaçlarım yetiştiğinde büyük saksıya daha kolay alabilirim diye düşündüm. Bence güzel bir tercih oldu.

1 haftadır bu saksıdalar. Her gün takip ediyorum ve takribi 4 günde 1 suluyorum. Toprağın iç nemini kürdan yardımıyla kontrol ediyorum. 1 haftadır burada olmalarına rağmen, yeni saksılarına ilk aldığım halleriyle uzaktan yakından alakası yok. Birinin yaprakları tam 4 tane oldu, diğerleri 2 yaprak olarak devam ediyorlar. Gövdeleri dikenlenmeye başladı. Koyu yeşil yaprakları, açık yeşil gövdeleri var ki bu da sulama tercihimin doğru olduğuna beni itiyor.

İsimleri bile var. En küçüğü Ron, ortanca olan Fred, en irisi George. Bildiğimiz Harry Potter serisindeki Weasley kardeşler yani

Fazla uzattım. Sizlere sormak istediğim şeyler var. Daha önceki postları detaylıca okumama rağmen, tekrar ettiğim sorular varsa şimdiden özür dilerim.

- Görsellerini göreceğiniz minyonlar için herhangi bir vitamin kullanmalı mıyım? Şu durumda bana gayet sağlıklı göründüler. Ancak ileriki dönemler için kullanmam gereken birşey var mı?

- Gelişimlerini hızlandırmak için ne tavsiye edersiniz?

- Meyve niyetim yok, ama limon kokusuna bayılırım. Şu anda bu arkadaş Turunç ağacı olma yolunda ilerliyor biliyorum. Ne zaman aşılama yapmalıyım? Aynı çekirdekten çıkan 3 tane fide bunlar, kendi aralarında aşılama yapmam fayda getirir mi?

- Sulama tercihim sizce doğru mu? Dediğim gibi 3,4 günde 1 suluyorum ve toprak üstü tam nemli olunca sulamayı kesiyorum. 50cc kadar su yeterli geliyor her biri için.

Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Kendinize iyi bakın

Fotoğrafları : Tıklayarak büyük boyutlarını görebilirsiniz.

cemdogu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön