"Sonsuza dek bıraktığımız izlerle tanınırız" kızılderili atasözü
Gıda tercihleri ve Çevre arasında ciddi bir bağlantı var.
BM'in Küresel Isınma raporunda görülüyor ki et üretimi sebebiyle sera gazı salınımı artıyor.
Tabağınıza gelen bir porsyon balık, köfte veya biftek küresel ısınma, su kıtlığı, türlerin azalması ve yok olması, amazon ormanlarının yok olması ve okyanustaki canlıların azalmasına neden oluyor.
Dünya açlığının nedeni olarak kabul etmek zor gelebilir.
Derine inersek bağlantı kurabiliriz.
Yedi milyar insanın yedikleri gezegeni nasıl kullandığımızı ortaya koyuyor.
Hayvanları yetiştirmek için daha fazla ve daha fazla besin üretmek ormanların yok olmasına neden oluyor.
Bunun sebebi de bizim gıda tercihlerimiz.
Amazondaki ormansızlaşmış alanların % 91 ini hayvancılık için kullanılıyor.
1978 yılından bu yana bu amaçla 80 milyon hektar orman yok edildi.
2030 yılında taze su kaynaklarında % 40 azalma bekleniyor.
Dünyada 1 milyar insan açlık çekiyor. Saatte 350 çocuk açlıktan ölüyor.
Bağlantı kurmakta zorlanıyormusunuz
Sanki çok kompleks sebepler var :
-kültürel
-politik
-sosyal
Ancak ilgi çekici bir kaç gerçek var
İşlenebilir arazilerin %70 insanları değil hayvanları beslemek için.
yarım kilo et üretmek için 9000 litre su 5 kilo tahıl gerekmekte.
Şirketlerin hayvancılık yapması için her yıl iki milyon hektar yağmur ormanı yok ediliyor. Her yıl yenmek için kesilen 80 milyar kara hayvanının dışkısı işlenmiyor ve su havzalarımızı ve okyanuslarımızı kirletiyor.
Bunlar sadece bir kaç basit örnek.
Vejetaryen ve vegan olmamın sebeplerinden sadece birkaçı.
Bu yazılarıma devam edeceğim.