Sn. g.c
Güzel temennileriniz için teşekkür ederim ama doğrusuna bakarsanız pek kolay değil bu işler.Bende bu işlere başladıktan sonra çiftçilikle uğraşmanın hele hele traktör ve traktör ekipmanların olmayınca bu işlerin çok daha zorlaştığını anladım.Çünkü bu işte ben,babam ve annem birlikteyiz ancak babam ve annem amatör olarak toprakla uğraşan insanlar olduklarından bizim işlerimizin yoğun ve yıpratıcı temposunda çok uzun süreli bana yardımcı olamıyorlar.
Birde bahçede çapa ve ekim işleriyle serada ürün çapalama,askıya alma,yaprak seyreltme
vb. işlerde bana çok yardımcı olamadıkları için mecburen bu işler için dışarıdan yerel halktan bayanları gündelik olarak tutup yaptırmaya çalışıyorum.Ancak bu seferde bana bunun belli bir maliyeti olduğu için benim haneme tabiri yerindeyse zarar olarak yazılıyor.Ne yazık ki ürün hasat zamanı bu zararı ürüne yansıtamıyoruz.Bu yüzden mümkün olduğunca ticari amaçla yapılan çiftçilikte kendi ekipmanın(traktör
vb.) ve kendi ailenin fertleri ile bu işleri yapmak çok daha az maliyeti etkilemekte ve dolayısıyla gelirinizi çok da azaltmamakta.Bizim buralarda traktörle bahçeyi sürmenin fiyatı dekar başına 45 ile 75 tl arasında değişmekte.İşte bunları düşününce hakikaten bu işlerin kolay olmadığını anlıyorsun.Sağlıcakla kalın.