Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak
Daha ne olsun  Emeklerinizin karşılığı ağız tadıyla tüketmek nasip olsun. Sizi benim gençliğime çok benzetiyorum, gençken ben de sizin gibi çok az yerden çok şeyler alırdım.
Rahmetli annem mısır ekerdi, mısırın yanına kuru fasülye ve aralıklı olarak ta karışık kabak ekerdi, üç ürün birden. Önce fasülyeler olgunlaşır sökülür ve kışlık fasülyemiz olurdu.
En son kabaklar toplanırdı hem ev halkının tüketeceği kışlık kabaklar, hem de hayvanlarımıza (koyunlarımıza) verdiğimiz kabaklar (kara kabak dediğimiz) çekirdeklerinide kavurup yerdik.
Ellerinize emeklerinize sağlık.
|
Sayın akçabardak; güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim mutlu oldum... Bende zaten bu sitede bir kaç kişiye benzetiyorum kendimi ^^
Benim en kötü yanım tez canlı oluşum çoğu sebze tam verimindeyken söküp yeni sebzeler ekesim geliyor...
Kabak, fasulye ve mısır üçlüsü her zaman süperdir.. Ayrıca benim favorim salatalık ve sırık fasulye birlikte ekmek o da çok işlevsel ^^
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi g.c.
Sayın dongyul, biliyorsunuz küçücük bir hobi bahçem var ve hevesle birşeyler yetiştirmeye çalışıyorum ancak bizim çok bilen! ahalimiz gelip geçtikçe der ki;
- Ne yapmışsın öyle, mısırla fasulye dip dibe mi dikilir? Büyümez onlar.
(Mısırlar sırık olsun diye sizden öğrenmiştim, üzeri fasulye dolu hatta dün ilk yemeğimizi bile yaptık)
- Biberle patlıcan yan yana olmaz. Aralıklı dikseydin olurdu.
(1 biber 1 patlıcan dikerken yine buradan öğrendiğim kadarı ile az yer kaplayan biber ile çok yer kaplayan patlıcanı küçük bahçede dengelemeyi amaçlamış idim. Şimdi biberlerimde patlıcanlarımda kapladıkları alanda mutlu çiçeklerini açıyorlar.)
- Sırık domatesin ilk 15-20 cmde ki yaprakları seyretmişsin. Çiçek açmaz onlar.
(Domatesin altında ki hava akımına müsade ederek ilk 20 cme kadar olan yapraklar seyretilmiş, koltukları alınmış idi. Buna bile laf eden oldu)
Bu insanlar baktığında koca koca adamlar 30-40 metrelik bahçemde kendimce doğal ürünler yetiştirmeye çabalıyorum ancak başımda "olmaz onlardan" başka bir desteği olan yok. Sizin bahçenizi görmesinler. Kalp krizi geçirirler. 
|
Sayın g.c; benim sloganım bile var millet konuşur ben yaparım... Emin olun konuşanların çoğu bahçe işi ile uğraşmamıştır..
Mesela karnabahar brokoli bir sıra arayla ekmek.. Sırık fasulye ve salatalık birlikte dikmek.. bence gayette verimli ürün topluyorsunuz..
Mesela şimdi domateslerin koltuklarını alt yapraklarını kırdığınızda 40-50 yüksekliğinde olunca altlarına oturak kırk günlük fasulye ekilebilir...
Şahsen benim şuan domateslerin altlarına ektiğim fasulyelerim de fasulye bile var..