View Single Post
Eski 12-06-2017, 22:26   #8289
Muda
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Benim bahçemde çilekler var. Onları her zaman sulayamadığım için genellikle küçük ve tatlı bir aromaya sahipler. Komşumda da aynı çileklerden var. Ancak onun çilekleri daha iri. Sulamasını ve gübrelemesini iyi yapıyor. Biraz eskidiği zaman yerlerini değiştiriyor. Ancak onun çilekleri ilk çıktıklarında tatlı oluyor. Sonraki çıkımlarda benim çilekler kadar tatlı olmuyorlar. Bende yoz vişneler var. Küçük fakat aromalılar. Ben ne kadar bakım yapmaya çalışsam da kaç yıldır çok fazla bir meyve yiyemedik. Geçtiğimiz yıl yaptırdığım setlerde daha güzel bir ortama kavuştular. Budamalar ve geçtiğimiz yıl iyi beslenmeleri ile daha fazla sürgün ve meyve gözü ürettiler. Bu yıl biraz da yağmurların sayesinde oldukça fazla bir meyve tutumu var. Onlar vişnenin atası oldukları halde susuzluğa dayanamıyorlar. Bir süre sonra kuruyup yerine yenileri çıkıyor. Damlama sulama yaptığım yerde aynı kökten çıkan yoz vişne nerede ise ölüyordu. Biraz budaması yapıldı. Damlama sulama ile mecburen sulanıyor. Ölmek üzere olan çalı formunda iken şu anda ağaç formunu aldı. Kiraz aşılasam mı diye düşünüyorum şimdi. Nasıl olsa oldukça fazla yer kaplamaya başladı.

Kurak yerde vişne yetişiyor. Daha koyu, aromalı ve tatlı (vişne için mümkün olduğunca ) oluyor. Aynı vişneyi suladığımız zaman çok daha fazla ve büyük olur. Tabi ki daha ekşi.

Burada napolyon kirazının en ünlü olarak yetiştirilen yerden bir kişi ile konuşurken çiçek zamanı kirazlarını suladığını söylemişti. O zaman bana garip gelmişti. Çiçek zamanı sulandığı zaman ağaç strese girmeden daha fazla ve sağlıklı meyve tutumu yapıyormuş. Tabi ki sulanmayan yerde daha küçük ve az meyve tutumu olur.

Asma sulanmaz derler. Asmanın ihtiyacı olduğu zaman su ve gübre verildiği zaman meyve tutumu, büyüklüğü ve miktarı her zaman daha iyi olmakta. Zamanında verilen su her zaman daha kaliteli meyve yapar.

Burada vişne, kiraz anacı olarak idris kullanılmata. Onun bile çeşidi varmış. Kurak topraklarda yaşayabilen çok sulu yerde ise ölen bir anaç. Bir arkadaşımın taban suyu yüksek olan yerde diktiği nerede ise bütün kirazlar belirli bir süre sonra kuruyup öldüler. Daha sonra bir başka kişi orada fidan yaptı. Muhtemelen kuş kirazı denilen anaç kullandığı için dikilen kirazlar halen yaşıyorlar. Bu durum toprak, anaç, yıllık alınan yağış miktarı, vs. faktörlere bağlı bir durum.

Bu yıl bir arkadaşın teşviki ile zor da olsa bir kısım fidanlar aldım. içlerinde yeni geldiği söylenen farklı bir vişne cinsi de var. Birkaç yıl içinde ne cins vişne olduğu, benim toprakta olup olmayacağını gözlemleyebileceğiz. Arkadaşın bahçesinde olan vişnelerden bir tanesinin meyveleri daha iri ve tatlı. Biraz da anaç ve üst aşı farkı da etken oluyor.
Sulama durumu var ise ihtiyaç duyduklarında sulamak her zaman iyidir.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön