Bahçemizde yapmayı planladığımız derin sulama hakkında sevgili Cumhur Tonba bilgi almak istemiş, biraz açıklık getireyim.
Bahçe sulamasını açtırdığımız artezyen kuyusu ile yapıyoruz.
Artezyenden çıkan su 30 tonluk depoya geliyor. Depodan muhtelif çıkışlar var.
Hortum bağlantı çıkışları
Damlalıklı hortumların bağlantısı ana çıkışı
8 cm. çaplı bez hortum salma sulama çıkışı
Sprıkle sulama içim hidrofora bağlantı çıkışı... gibi
Ön kısımdaki çim daima sprinkle ile sulanıyor.
Arka kısımda da iki şerit halinde sıralanan sprinkle vardı. Ancak bunlarla sulamayı aşağıdan-alçak olarak yapmayı beceremedik. Bu durumda da güllerin yaprakları hep ıslanmaktaydı. Bu da gül hastalıklarına kapı açtığından bu sulama şeklinde vazgeçip, salma sulamaya başladık ki çok yorucu bir işti. Aynı zamanda da fazla su israfı olmaktaydı.
Bahçemizdeki ağaçların hemen hemen hepsi bodur tipte. Bu da derin sulama için kolaylık göründü bize.
Her ağacın altına iki veya üç tane boru yerleştirsek işimiz kolaylaşacak.
Derin sulama sistemi ile suyu doğrudan ağacın köküne vereceğiz.
Ağacın gövdesini ortaya alarak 2 metre çapında bir daire düşünün.
Bu daire üzerine iki veya üç adet 50 cm boyunda 5 cm çapındaki pimaş boru koyuyoruz.
Borular dikey olarak toprağa saplanıyor ve her boru üzerine de da matkap ile delikler açıldı.
http://www.agaclar.net/forum/1509020-post8254.htm
Bizim hazırladığımız borular eksik geldiği için işimizi tamamlayamadık, ama 15 gün evvel komşu bahçede beraberce yaptıklarımızı size fotoğraflayayım ve anlatmaya fotoğraflar üzerinden devam edeyim.