Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Amanita
Light sutler bildigim kadariyla yag icermiyor. Tam yagli sut bazi durumlar haricinde %3.5-4.5 yag icerir diye biliyorum. Ancak homojenize edildiginden dolayi uht sut ile yaptigim yogurtlarda guzel bir kaymak olmuyor. Kefir zaten yogun oldugu icin bu lezzetini etkilemiyor. Yogurt yaparken eger kaymak istiyorsaniz krema koymayi dusunebilirsiniz.
|
Sizin bir önceki mesajınızda UHT süt ile yapılan kefirin sulu olmasının nedeni olarak sütün yapısını değil, yağının alınmasını gösterdiğiniz için değinmiştim, UHT süt ile hiç bir tecrübem yok, hiç kullanmadım. Aynı şekilde UHT krema da kullanmayı düşünmüyorum. Ama tam yağlı UHT sütün yağı olduğunu belirttiğinize göre kefirin sulu olmasının nedeni önceki mesajda belirttiğiniz üzere sütteki yağın alınması mıdır, değil midir?
Alıntı:
Sut tozu teoride tamamen sutun kurutulmus hali. Ek koruyuculari da etiketten bakarak ayirabilirsiniz. Benim kullandigim sut tozunda emulsifier olarak soya lesitini var sadece, ki bu yediginiz butun cikolatalarda bol bol bulunan, soyadan elde edilen dogal bir urun. 
|
Anladığım kadarıyla gıda profesyonelisiniz, teorisini bildiğinize göre pratikte neler olduğunu da paylaşırsanız neler olabileceği hakkında bilgisi olmayanları da aydınlatmış olursunuz.
Benim tercihlerim zor da olsa olabildiğince doğala yakın olandan yana, tüketim alışkanlıklarımda doğasında olması gerekmeyen katkı maddesi içeren ve uzun raf ömrü olan gıda ürünleri yer almıyor ve paketli aldığım her şeyin etiketlerini iyice okurum (dünya üretimin neredeyse tamamına yakını GDO içeren ve aynı zamanda organik bile olsa önemli bir "endocrine interrupter" - hormonlara müdahale edici rol oynayan - soyanın gıdadaki varlığına çok dikkat ederim, bu arada mevcut imkanlarım ve farkındalığım doğrultusunda çok az da olsa sadece organik çikolata alırım, içinde katkı maddesi olmayan çiğ olanları tercih ederim)..
Alıntı:
Hazir kefir kefir degildir. Hazir yogurt da yogurt degildir. 
|
Hazır UHT süt, süt olabiliyor, 6-12-18 ay dayanan UHT krema ve süt tozu zararsız olabiliyorken, ve bunları kullanarak yapılan kefir ve yoğurt (sizi yanlış anlamadıysam) tavsiye ediliyorken, hazır yoğurt ve kefirin tarafınızdan böyle toptan ve kesin bir şekilde reddini ilginç bulduğumu da ifade edeyim.
Not: buradan hazır yoğurt ve kefiri tavsiye ettiğim fikri kesinlikle çıkmasın, yönelimimi belirtmek adına rafine endüstrileşmiş gıda ürünlerini tercih ve tavsiye etmediğimi buraya not etmiş olayım. Ek olarak, bu bölümü takip eden üyelere özellikle süt, yoğurt
vb ürünlerde Dr. Yavuz Dizdar'ın yayınlanmış kitap ve söyleşilerini okumalarını ek görüş edinilebilmesi açısından öneririm.