Sevgili akçabardak, öncelikle iyi dilekleriniz ve övgü dolu sözleriniz için teşekkür ederim.
Yıllar yılı ben de o kadar çok bitkiyi yitirdim ki. Bunun bir çok nedeni vardı, saymaya kalksam sayfalar dolar.
Benim hep yakındığım şey bir bahçemin olmaması. Bahçem olmayınca evin dış avlusunu saksı bahçesi haline getirerek bir nebze olsun bu arzumu törpülemiş oldum. Avlu da en fazla 50-60 metrekare bir yer tutar. Yüzü aşkın bitki çeşidine sahibim hala. Çok sıcak olan İzmir' de güneşi gölgeleme tülü ve sulama sıklığı ile engellemeye çalışıyorum. Neredeyse tüm saksı harçlarımın tamamını en iyi drenaja sahip harçlardan oluşturdum. Sulama sıklığı ile gelebilecek kök çürüklüğü de bu şekilde minimum düzeyde tutulmuş oldu. Ortanca, gardenya, honeyberry
vb. adını şimdi sayamayacağım ama genel özelliği serin yer seven tüm bitkilerimi haziran ayı başlarında kuzey cephesine taşıyorum. Tam tersi durumda olan yani soğuk sevmeyen bitkilerimizi de evin alt katına. Orada kiracı yok.( depo olarak düşünülmüş tek göz oda + tuvalet) Bugün yarın imar geldi gelecek derken neredeyse 7-8 yıldır boş. Bu durum benim de işime geldi, soğuk sevmeyen bitkilerimi kiracı olarak buraya aldım

)Soğuk sorununu da bu şekilde çözdük. Bahçemin olmadığına hayıflanırken bunu avantaja çevirmiş ve bu sayede pek çok bitkiyi hayatta tutmuş olduk. Bahçem olsaydı bu bitkilerin pek çoğunu ben de yitirmiştim.
Yani bitkilerimizle göçebe hayatı yaşıyoruz.

)
Elbette belirttiğiniz gibi sıcak ve soğuk iklimlere göre aynı bitkinin değişik varyeteleri var. Ama inanın ben de bunlara hiç dikkat etmeden alıyorum bitkiyi. Aslında bu özelliğine bakmak lazım, çünkü aksi halde randıman alamıyor veya bitkiyi kaybediyorsunuz. Ben bitkileri öldüre öldüre dillerini çözdüm diyebilirim.
Hemen aklıma gelen ve en sık verdiğim örneği vereyim. Şimdiye kadar abartısız en az 20 tane likapayı kaybettim. İşi öğrendikten sonra( asitli ortam, yarı gölge, kuzey cephesi
vb) yaklaşık 4 yıldır bluecrop cinsini sorunsuz yaşatmayı başardım. Bir de sabahtan akşama kadar değnekçi gibi bitkilerimin arasında dolaşıp kontrol ediyorum hep. Gözden kaçırdıklarım mutlaka oluyor ama herhangi bir hastalık başlangıcı veya besin eksikliğine hemen müdahale edebiliyorum. Böyle böyle bir sürü bitkiyi yaşatabildim ama ben yaşlanmışım haberim olmadı

))