Merhaba Arkadaşlar,
2010 yıllarında topraksız tarıma heveslenmiş, balkonda gerekli tecrübeyi edinmiş ve gözlemlemiş biri olarak seneler sonra bu konuyu artık gerçek bir tesise dönüştürme isteği ile cesaretim artmış durumda.
Fakat yine de memur zihniyeti mi artık her neyse, kar/zarar konusunda endişelerim mevcut ve yatırım için acaba sorularım fazlaca mevcut.
Kurmak istediğim sistem kule tipi topraksız tarım sistemi, marul ve çilek için iyi olabileceğini düşünüyorum.
Bölge muhtemelen istanbul çevresi olacak yani marmara bölgesi. Hava şartlarına göre mevsimsel üretim yapabilirim diye düşünüyorum. Bu yüzden aynı sistemde yetiştirilebilecek benzer yapıya uygun iki ürünü marul ve çilek olduğunu düşünüyorum. Sizlerin tecrübeleri önemli bu konuda.
Başlangıç olarak herkes topraksız tarım'a başlanıyorsa 20 dönüm ile başlanmalı denmiş, lakin o kadar ne yazık ki yatırım için param da arazi de bulma şansım pek yok.
1 dönüm ile başlayıp, en azından denedim oldu veya olmadı kısmını tecrübe etmek ve oluyor ise tesisi büyüterek ilerlemek daha mantıklı geliyor. Özetle keşke istediğim bu serayı kursaydım dememek adına yapmak istiyorum. Bunu düşünürken ayrıca bir keşke girmeseydim olayını çok derinden yaşamamak içinde küçük başlayayım diyorum. Bu konuda da düşünceleriniz önemli.
İstanbul çevresinde bu işi ticari olarak yapan biri varsa ve uygunsa gelip ziyaret etmek. Kendisinin tecrübelerini öğrenmek ve pazarı anlamak istiyorum. Tabi ki yatırım maliyeti içinde tahmini olarak bir fikrim olması çok önemli.
Bu konuda da bana bu şansı tanıyacak birileri olursa çok sevineceğim.
En çok düşündüren konu sera'nın sıcaklığının nasıl olabileceği, nasıl ısıtmanın sağlanacağı konusu. Bu konuda bir kaç arkadaşın burada yazdıkları yenilenebilir enerji ile maliyetleri azaltma çalışmalarını gördüm. Bu konu sanırım seracılıktaki en büyük gider ve minimize edilirse karlılık artıyor diye görüyorum.
Arsa konusunda satın alma yerine uzun vadeli kiralama yapmayı düşünüyorum.Yer olarak İstanbul (Çatalca, Silivri) veya çevresinde (Çorlu
vb.) yer arayışımda sürüyor. Kiralayacağım alan 3/4 dönüm olmalı en az diye düşünüyorum. 1 dönümü sera, bir kısmıda prefabrik şekilde idari ve bekçinin kalabileceği bir yer olarak. Jenaratör, depo ve fideleme çalışmaları için alanlara ayrılır diye düşünüyorum. Bu konuda fikri veya yardımcı olabileceğini düşünen biri varsa iletişime geçebilirse de çok sevinirim.
Özetle 0 noktasındayım ve bir çok konuyu aynı anda araştırmaya, tekrar bilgilerimi ticari anlamda güncellemeye çalışıyorum ve çok fazla sorum oluşuyor
Şimdiden görüş paylaşan, fikir veren ve yardımcı olacak olan herkese teşekkür ederim.