View Single Post
Eski 04-02-2006, 17:53   #35
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
YAPRAKLI TÜR ORMAN AĞAÇLARI

Araştırmadan elde edilen toplu sonuçlar genelde özet olarak şu şekildedir :

1- Birçok yapraklı tür fidanı için toprak ph'sının 6 civarında olması yeterlidir. Ancak kimyasal elementler yeterli ise, fidanlar çeşitli ph oranlarını (5.0-7.5) dayanabilirler. İyi bir toprak strüktürü ve beslenme için, topraklar en az % 3 oranında organik madde ihtiva etmelidir. Bu oranın fidanlıkta alınacak çeşitli tedbirlerle devam ettirilmesi son derece önemlidir.

2- Tohum temininde çok sağlıklı tohum kaynakları kullanılmalı ve tohumlar ekimden önce çeşitli metodlarla temizlenmeli, soğuk hava depolarında depolanmalıdır. Tohumlar genelde büyük çaplarının 1.5 misli ekildikleri taktirde çok iyi sonuç alınmaktadır. Tohumlar ekildikten sonra hafif bünyeli bir kapatma materyali ile kapatılmalıdır. Kaliteli fidan elde edebilmek için tohumların belirli miktarlarda ekilmesi gerekmektedir. Fazla tohum ekimi ile sık fidan üretimi kaliteyi büyük ölçüde düşürmektedir.

3 -Yapraklı tür tohumlarının büyük çoğunluğunda bilinen çimlenme engeli, tohumların sonbaharda ekilmesi ile doğal yoldan giderilmektedir.

Sadece Robinia pseudoacacia ve Gleditsia triacanthos tohumları kaynar su metodu uygulanarak ilkbaharda ekilebilmektedir.

4- Yapraklı tür fidanlarının çoğu hızlı gelişmekte ve özellikle ağır bünyeli topraklarda kazık kök yaparak çok derinlere inebilmektedir. Bu nedenle daha bol kökçük oluşabilmesi için, fidan kökleri ortalama olarak 25-27 cm derinliğe indiğinde 18-20 cm'den kök kesimi yapılmalıdır.

5- Ot alma ve sulama işlemleri çok dikkatli bir şekilde ve bir program dahilinde özenle uygulanmalıdır. Sulama yağmurlama sistemi ile yapılmalıdır.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön