View Single Post
Eski 28-04-2017, 08:20   #560
Sûz-i Dilârâ
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2007
Bir tohum çimlendirme macerası ...

Bir gün evde oturmuş bir tv programını izlerken (TRT1-İyi Fikir) orada avokadonun muzdan bilmem kaç kat fazla potasyum içerdiğini duydum.

Ben Anadolu çocuğuyum elma, üzüm, şeftali bilirim, ananas (o da geçenlerde köklendirme denemesi için aldıklarım dışında) avokado, mango neyim bilmem; hayatım boyunca yemişliğim olmadığı gibi nasıl yeneceğini de internete bakıp öğrendim

Allah biliyor ya "kaç katı potasyum" lafını duyunca aklıma ilk enzim geldi, öyle alayım tadına bakayım diye düşünmedim.

Ben zaten bu ithal meyve (genel olarak bütün ithaller) işlerine de karşıyım, suyu mu çıktı Anamur'un muzunun, İzmir'in üzümünün, Amasya'nın elmasının...

Neyse bu defalık dedim ya enzim düşüncem baskın geldi, manavdan bir tane aldım (tanesi 5 tl) merak edip tadına baktım, hiç de beğenmedim. Çekirdeği dışındaki kısımları muz kabuklarıyla karıştırıp enzim yaptım.

Biliyorsunuz biz ağaçlar.net'çilerin tohum, çekirdek zaafımız vardır. Elimize geçen en bildik tohumları bile saksı diplerine sokuşturmaktan kendimizi alamayız. Tohuma durmuş bir ağaca, çiçeğe rast gelsek bir peçete arasına bir miktar tohum almadan duramayız.

Neyse avokadonun çekirdeğiyle baş başa kalınca zihnim geriye gitti. Van'da bahçıvan olması gerekirken akademisyen olmuş olan hocamın odasındaki avokado çekirdekleri aklıma geldi. Kürdan mıydı, çöp şiş miydi bir şeylere saplayıp plastik bardaklarda çimlendirmeye çalışıyordu

Ben o kadar uğraşamam deyip saksılardan birine çekirdeği gömdüm, çimlenmezsen çürür gübre olursun deyip oradan savuştum.

Geçenlerde o saksıdaki çimlenmiş tohumları başka saksıya şaşırttım ve hiç bir çimlenme belirtisi göstermeyen avokado tohumunu tutup çektim. Çatırt diye sesler duyunca içim cız etti. Bizim çekirdek meğer çimlenmiş, altta kök yapmış. Hiç uzatmadan toprağı bastırıp tekrar suladım ve bir daha dokunmadım. Gitti diye üzülürken bizimki dirençli çıktı ve çimlendi.

Kendisi aşağıda;
Name:  IMG_4856.jpg
Views: 625
Size:  72.0 KB

Not: Ananas köklendirme maceram hüsranla sonuçlandı. Hem mantar ilacına bulanmış hem de bulanmamış şekliyle iki kere suya koyduğum ananas sapları çürüdü.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön