View Single Post
Eski 23-04-2017, 14:03   #155
musayilan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-04-2017
Şehir: Diyarbakır
Mesajlar: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tuttacromata Mesajı Göster
Selamlar, ben Gaziantep'te seracılık yapılıp yapılamayacağını merak ediyorum. Daha önce ziraat mühendisi bir arkadaş ısıtma maliyetlerinin yüksek olacağından dolayı karlı olmayacağı söylemişti fakat az önce TRT'de bir belgeselde adamın biri Fransa'nın Reims şehrinde seracılık yapıyor ki Reims Fransa'nın kuzeyinde. İklimi Gaziantep'in iklimi ile benzeşiyor tek fark ortalama sıcaklık burada biraz daha fazla özellikle yazın. Sizce burada seracılık yapmak mantıklı mı ?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto Mesajı Göster
Türkiye'nin hemen her yerinde seracılık yapılabilir,yeter ki bitkinin isteklerini karşılayın.
Bu görüşünüze kesinlikle bende katılıyorum sayın Manifesto. Ek olarak, Gaziantep bölgesinde yazları aşırı sıcak ve nemsiz olduğu için yetiştirilecek bitkinin de yüksek sıcaklıkla mücadele edebilme özelliği olmalı Haziran Temmuz Ağustos sıcaklık ortalaması zaten 35 derece civarlarında ek olarak sera içi sıcaklığı da katarsak ortalama 40 derece olacak kaldı ki aynı dönemde gündüz güneş tepede iken 42 derece dış sıcaklıkları dahi görüyor. Bundan dolayı bitkide sıvı kaybı çok yüksek olacak bunun aşılması için mutlak suretle sulama işi çok dikkatle ve özenle yapılmalı.


Sayın Manifesto
2013 yılından beri bu forumda birçok arkadaşa yardımcı olmuşsunuz bundan dolayı kesinlikle teşekkürü hak ediyorsunuz.

Size bir kaç soru da mazur görürseniz benden olacak,

Bir sera projemiz var yine Gaziantep bölgesini düşünüyoruz. Bölgemiz kışın geceleri -12 dereceleri görebilmekle beraber gece gündüz ortalama sıcaklık değerleri 5 derece civarları en yüksek ise 8-9 derece civarları. Projemizde yeraltı sıcaklığı kullanımı (bir nevi jeotermal) kullanmayı düşünüyoruz.
sistem şu linkteki videoda kısaca anlatılıyor



1- Böyle bir sistem seralarda kullanılabilir mi?


2- Bu sistemin maliyeti 1000 m2 alan için aşağı yukarı olarak 50000 ile 60000 arasında olacağını öngörmekteyiz. Sistem ömrü ise dış şartlara (doğal afet, sel, yangın vb) bağlı kalmaksızın 45-50 yıldır. Fiyat/Fayda oranını dikkate alındığında önerir misiniz?


3. Sera kurulumunda kullanacağımız alan kuzey güney yönünde ilerlemekte daha önceki yazılarınızdan anladığım kadarı ile siz özellikle bu yönde kurulmasını tavsiye etmektesiniz. Ancak bölge de hakim rüzgar batıdan esmekte. böyle bir alana sera kurulumu için farklı bir öneriniz var mı?


Cevaplarsanız çok memnun olurum. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Not: Şehir her ne kadar Diyarbakır olsa da aslen Gaziantepliyim sadece görev gereği Diyarbakır'da ikamet etmekteyim.

musayilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön