Konu: Zirai Don
View Single Post
Eski 10-04-2017, 12:31   #4
tarku
Ağaç Dostu

tarku's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi estikey Mesajı Göster
Sigorta yaptırdıysan ve bu kadar uğraş da verdiysen gerisini de ben olsan oluruna bırakırdım artık.
Bu arada sigortayı nasıl yaptırdın, maliyeti yaklaşık ne tutuyor? Değiyor mu? Benim 2500 armut ağacım var. Bizim burda dondan ziyade dolu daha çok oluyor. Seneye tül yaptıracam, bu sigorta işini de düşünüyorum fakat hiçbir fikrim yok.
Tarsim sigortası gerçekten insanın içini rahatlatıyor. Tavsiye ederim. Hangi ürünü yetiştiriyorsunuz bilmiyorum (Armut üreticisi olduğunuzu yazmışsınız ben eksik okumuşum. Kusura bakmayın uykusuzluğuma verin) ama sanırım bu sene kaçırdınız. Tarsimin yayınladığı son kabul tarihleri var. Bu tarihlerden önce sigorta yaptırmanız gerekiyor.

Ben anladığım kadarını anlatmaya çalışayım. Kendi yaptırdığım sigortadan örnek vereyim. Bir tarsim sigorta bayiine veya ziraat bankasında yaptırabilirsiniz (sigorta bayiilerini tavsiye ederim. Ziraat bankası kim kime dum duma) Sigorta bayii ağaç adedinizi, ürünün cinsini (kayısı ve roksana çeşidi gibi) Ağaç adedini, ağaç yaşını, ağaç başı verimi, meyvelerin hangi amaçla kullanılacağını (kurumalık, sofralık vs), hasat başlangıç ve bitiş tarihlerini ( bu tarihi mümkün olduğu kadar uzun tutmanızda fayda var) ve ürünü kaç liradan sigortalayacağınızı sorarlar (Ben sürekli en düşük bedelle sigortalatıyorum. Maksat sigortadan para kapmak değil masraflarımı kurtarmak) Bunları yapmadan ince tarsimin internet sitesinden yaptıracağınız sigortanın ne kadar tutacağını hesaplayabilirsiniz.

Don sigortasında bir kaç seçenek var. Tarsimin karşılayacağı miktar değişiyor. %40, %30 ve %20 bu seçeneklerdeki miktar muafiyet tutarları. %40 örneğini verirsek, bahçenizde don oldu ve bütün meyvelerinizi kaybettiğinizde Tarsim poliçede belirtilen bedelin %60'ını ödüyor. Bunun için ilk don olayı olduğunda eksperler gelip sayım yapıyor ve hasat zamanı yaklaştığında bir sayım daha yapıp zararınızın boyutunu ölçüyor. Burada önemli konu her don olayı olduğunda tekrar hasar belirtmeniz çok önemli.
Dolu sigortası daha farklı onda muafiyet yok ve sigorta bedelleri daha ucuz.

Kayısı sigortam, don %40 ve dolu için 600 lira tuttu. 2 lira kilo fiyatı ve ağaç başı verimi 45 kilo olarak belirttim. Yaklaşık 4 ton kayısı için ödediğim bedel.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön