Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol
Sayın Mapavri dikey tarım bana göre riskli gübre proğramı eşit sulama biraz sıkıntı güneş arka bölümlere uzanmaya bilir şeffaf borular yosun derdine belki boyama ile çözülebilir pramit modeli yine uygun görmüyorum güneş arka bölümlere ulaşması zor kısacası ben bu sistemleri ticari olarak uygun görmüyorum yinede madem amatör üz denemekte fayda var
|
İdris Şenol bey benim topraksız tarımla ilgili herhangi bir tecrübem veya bilgim yoktu,internet üzerinden araştırdığımız kadarıyla bilgi sahibi olduk.Dikey sistemin katı ortam kullanılacaksa amatör işi olduğu konusunda sizinle aynı fikirdeyim,bu fikre şahsen deneyerek ulaşmış oldum.Besleme sistemini ilk önce pimaşların içinden baştan sona delinmiş pvc borular geçirerek yaptım internette gördüklerim bu şekilde yapmışlardı.tabi olmadı,suyun eşit dağılmasını geçtim 2 hp lik güçlü bir su motoru kullanmama rağmen tüm su aşağıdan aktı yukarı hiç bir şey çıkamadı.Sonra o borular çöp oldu,tekrar boru aldım bu sefer daha ince ve aralıklı deldim gene olmadı,sonra o deliklere debi ayarlı damlatıcı taktım ama yinede istediğim sonucu alamadım.Bu süreçte oldukça emek ve bir miktar para kaybı oldu.Sonra tüm yaptıklarımı çöpe atıp boruların dışından her bir fideye ayrı hat çekerek en son bu duruma getirdim.Besini homojen olarak dağıtma problemim kalmadı ama drenajda sorun yaşayacakmıyım bilmiyorum,eğer sorun çıkarsa pimajların 5-6 noktasından drenaj kanalları açıp suyu tahliye edeceğim.Dikey yapmamın nedeni yer kısıtlı olduğu içindi ama profosyonel bir şekilde bu işi yapacak olsam kesinlikle dikeyle uğraşmam,çok sorunlu.Piramit şeklinde yaptığım sistem pimaşlara göre bir tık daha verimli diye düşünüyorum,onuda deneme amaçlı yapmıştım.Bulunduğum yer yazın sabah 10'da güneşi almaya başlıyor neredeyse batana kadar güneş alıyor ama tabi yatay sistemdeki gibi güneşten istifade edemeyebilir,deneyip göreceğiz.