Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zerlanist
.. yer Saroz körfezinde, bu bölge de ticari zeytinlik yok, verimli badem - ceviz - armut - erik ve üzüm bağları var. Tavsiyeleriniz nelerdir?
|
Sayın Zerlanist..ben o yöreleri iyi bilirim..sizin yeriniz sanırım Adilhan ve Gökçetepe köyleri arasında..Eğer eski adı Mariz olan Gökçetepe köyünde Orman Piknik alanından sonra Enez istikametindeki erikli'ye doğru giderseniz orman içinde yabani zeytinler görebilirsiniz..Gökçetepe altında orman içinde eski antik yerleşim alanı var..belki de yüzyıllar önce o insanlardan kalmadır onlar..
Yeriniz güney bakılı, kuytu ve zeytine oldukça müsait sayılır..ama bence birkaç yıllığına 15-20 fidan ekin, zeytin tarımıyla haşır neşir olun, yaşayacağınız sıkıntıları, harcayacağınız emek ve paraları tekrar görün derim..
Tekrar edeyim; zeytin işinde kalabalık aile şart.. budamasına, toplamasına, ilaçlamasına para verip yaptırırsanız vasat yıllarda para bile kaybedersiniz..
Özenmekle olmuyor maalesef bu işler..zaten bu ülkede üretici olmak ayrı bir dert..pazarlayan kazanıyor daima çünkü..
Bir budamacı çağırsanız günde adamına göre 20-30 ağaç budar, budama ustası 120 liradan aşağı gelmez..daha çoook yazacak şey var ama bu kadar yeter..Eğer zeytinliğin ekim dahil bakım ve hasat işlerini fiilen kendi becerinizle ve emeğinizle yapmaya güvenmiyorsanız vazgeçin bu sevdadan derim..veya ekin 15-20 kök, kendi yemelik zeytininizi veya yağınızı almaya bakın derim..alamasanız bile bol bol spor yaptım, sağlığımı bu işlere borçluyum dersiniz benim gibi