Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda
Bahçeniz gittikçe güzelleşiyor. Aynı siyah gözenekli taşlardan burada hıdırlıkta park yapımında kullanmışlardı. Yakından bir yerden geliyordu. Arada hiç beton kullanmamışsınız. Benim yerimde de mecburen kullanmadık. Ancak ustalar duvarı daha kalın yaptılar. Hiç düz duvarım olmadı. Arazinin şekline göre yapıldı duvarlar. Aynı şekilde gömme merdiven de yapıldı. Olabilecek yerlere. Sanırım tamamlanmamış. Bir basamak daha merdiven yaparsanız toprakların dökülmesini önlersiniz.
Clemantislerde sıkıntım bulunmakta. Arada yükselti farkı dışında muhtemelen sulama sıklığım da var. Bakalım benim ikili bu yıl uyanabilecek mi?
Obrizya tohumlarını beş yıl önce aldığımda çimlendirememiştim. Bu yıl yeniden aldım. Umarım farklı renklerde yayılıcı, kalıcı bir şekilde olurlar. Sizde kışı çıkartınca 1300 metreye yakın rakımda da olabilir diye düşünüyorum.
Kayaların arasına toprak olunca limon kokulu kekik veya yayılıcı kekiklerden dikerseniz görüntü ve koku çok güzel olur. Aynı şekilde campunalalar da kayalık yerlerde büyümeye bayılıyorlar.
Menekşeler biraz yer bulup yerleştikleri zaman kısa bir sürede tohum veya yanlarından çıkan filizler ile kısa zamanda bulundukları yeri kaplıyorlar. Hiç endişelenmeyin.
Kolay gelsin.
|
Sağ olun sevgili Muda, taşları özellikle o şekilde yerleştirmek istedik.
Tutulacak toprak kısım aşırı yüksek değil, o yüzden beton harçla tutturmadık, inşallah sorun olmaz. Gerçi sorun çıkacağını pek sanmıyorum, yıllar önce kendimce bir taş duvar denemem olmuştu, 70cm yüksekliğinde felan. Hemen yakın çevreden topladığım taşlarla böyle eğimli bir duvar yapmıştım, o taşlar bunlardan çok küçüktü

Gören herkes, abilerim dahil, 'bu kış bu taşlar yıkılır gider boşuna uğraşıyorsun' demişti. Değil yıkılmak, daha da kavileşmişti o taş seki. Lakin minik taşlarla büyük bir alana seki inşa etmek çok vakit alacaktı, yavaş yavaş yaparım derken.... evin oda zeminlerine şap dökmek için geldiklerinde.... boruları tel altından geçirmek uğruna, kazmayla benim duvarın bir kısmını yıkıvermişler. Orada değildim o esnada, biraz üzüldüm sonra amaaan dedim, bahçe sınırıydı zaten. Neyse, uzun hikaye

)
Ve gözlem gücünüze hayran kaldım

Merdiven henüz tamamlanmadı, bir ya da iki basamak daha eklenecek.
Obrizyaları mini fide olarak almıştım, hemen tutunup yayılıyorlar, tohum döküp taze fideler çıkartıyorlar. Hem dertsizler hem de çok tatlı. Dona dayanıklı olmaları ayrı güzellik, sizin orada da olurlar. Çiçekli hallerini de seviyorum, çiçeksiz hallerini de. Çiçekleri geçince de baştan ayağa yeşil çiçeklermiş gibi duruyorlar.
Campanula'ların kaya aralarını sevdiğini öğrendiğim iyi oldu, birkaç campanulam var, onları da taşıyayım
Yayılıcı kekiği basamak diplerine düşünmüştüm. Menekşe de basamakların yan kısımlarına olur sanki, o kısımlara beyaz ballıca da olur

Çok iş var, çoook. Ne harika

)))