Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zerlanist
Arazi daha büyük lakin ben 10 dekar kadar dikim yapma düşüncesindeyim, tüm cinsleri kapsamlı bir araştırmadan geçireceğim elbette. Anladığım kadarıyla maddi sorulara yanıt vermek istemiyorsunuz ☺ peki ortalama verimde 30 ağaç, kaç kg/ton zeytin verebilir? Zeytinin kaçta kaçı net yağ olarak sıkılabiliyor?
|
Siz benim klasmanımdasınız. O yüzden paylaşacağım bilgiler işinize yarayacaktır. İzmir Dikili'de 18 dönüm, yaklaşık 600 adet 10 yaşında, çoğunluğu gemlik tipi olmak üzere zeytinliğim var. Yıllık bakım için anlaştığım arkadaşa gübre ilaç budama ve sulama sürme herşey içinde 11000 TL ödedim. Toplama İşçiliği , sıkım, git gel vs. 5-6 bin lira harcamışımdır. Zeytinin yaklaşık 2,5 tonunu tüccara satıp işçilik
vb masrafları ödedikten sonra kalan 6 tonun bir kısmını siyah zeytin olarak 5lik tenekelerde kurdum. Kilosu 14 TL hesaplayıp 70 TL ye sattım çevreme. Şu anda oldu zeytinler, yemeye başladılar. Kalan zeytini karışık sıkıp 4,85kg/lt oran ile yaklaşık 1200lt zeytinyağı aldım. Onu da 5lik tenekelerde ambalajlayıp 150TL ye sattım. Yani 15 bin lira harcadım 40000 lira topladım diyebiliriz yuvarlak hesap. Sonuç olarak önce satabilirliğinizi hesaplayın. 15 TL ye fabrikaya bıraksam yağı emeğine yazık olacaktı.30 TL ye satabileceğimi bildiğim için sıktrdım zeytini. Yoksa tam karardıktan sonra zeytin olarak tüccara satardım daha karlı olurdu.
Gerçi bundan sonra tüccara hayatta satmam. Gözümün önünde 3.5 TL ye benden aldığı zeytin 7 liraya gitti.
Bu yazdıklarım size güzel gelmiş olabilir. Hevesinizi kırmak istemem ama bu masrafları yapıp da hasat zamanı geldiğinde ağaçlarda zeytin olmadığı zaman da tam bir ruhsal çöküntü oluyor. Geçen sene de yaşadığım buydu.
Aynı adam, aynı şekilde aynı ağaçlara bakıyor, 1 sene 2,5 ton, sonraki sene 8,5 ton çıkıyor. Demem o ki, sürprizlere de hazırlıklı olun.
Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi