Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zai
Eklenti 20052
Merhaba,
Eşimin dedesinden miras Çeşmealtı, Güvendik'teki 8 dönüm zeytinlikle ben ilgilenmeye karar verdim. Yaklaşık 15 senedir sadece "ortakçı" ilgilenmiş. Bu sene ilk defa oraya uğradım ve bizim bağdaki birçok ağacın yapraklarını kısmen veya tamamen döktüğünü gördüm (bkz. fotoğraf). Bir de faydası olur diye toprak sürülmüş ama dediklerine göre bir faydası olmamış. Ayrıca ağaçların üstündeki ürünler de çok az.
Zeytinlerin cinsine "yağlık" diyorlar. Erkence mi, Memecik mi demek istiyorlar, tam anlayamadım.
Danışmak istediğim şey: Bu kadar çok yaprak dökülmesi bir hastalık işareti mi? ve bir de ortakçı, mevcut olan zeytinleri kendi için toplayacak. Anlaşma öyle. Ben bağla ilgilenmeye hasattan sonra mı başlamalıyım?
Saygılar,
|
Bu yıl kuraklık etkisyle ağaçlarda yaprak dökümü çok oldu, ancak sizde başka sebep var mı bilemiyorum, yaprak dökmeye pekçok unsur sebep olabilir. Bölgenizde yaygın olan yağlık çeşit İzmir erkence çeşidi.
Bu yılki hasada müdahale edebilirseniz iyi olur. Ortakçınızın zeytini silkelerken yere örtü sermesini, hasadı çok geciktirmemesini ve mümkünse hasadı ağacı çok berelemeden yapmasını sağlayınız. Sonbaharda yaprak ve toprak analizi yaptırın, ona göre bir bitki besleme uygulayın.