Konu: Çim
View Single Post
Eski 27-02-2017, 11:46   #621
Eyong
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-05-2012
Merhaba Sayın Forum Üyeleri,

Foruma 5 yıl önce üye olmuştum ve o sıralar yapmak istediğim kuluçka makinesi için epeyce bilgi toplamıştım, 5 senedir suskun olsam da sık sık siteyi ziyaret edip gerekli okumalarımı yaparım.

İnşaallah bundan sonra takıldığım ve yardıma muhtaç olduğum konularda sık sık siz Sayın Forum Üyelerine başvuracağım.

Çünkü gençliğimden beri hayalim olan müstakil ve bahçeli evimi nihayet tamamlamak üzereyim.

Girişte sizi sıktıysam özür dilerim, gelelim Çim ile ilgili konumuza.

Efendim evim Şile'de, ön bahçem yaklaşık 100 m2 ve burayı kendim çimlendirmek istiyorum. Hazır rulo çimin maliyeti hem yüksek olduğu için, hem de başlığı okuduğum kadarıyla başarabilirsek tohum ile çimlendirmenin daha iyi olduğunu anladım.

Bütün başlığı 3-4 gün içinde fırsat buldukça okuyup bitirdim, çok fazla teknik terim ve bilgi okuduğum için ve konuya çok uzak olduğum için gübreleme ve ilaçlama konularında kafam karıştı maalesef.

Kafamda oluşturduğum ve yapmam gereken sıralamayı şöyle anladım;

1. Bahçeyi belletip, taşı pisliği inşaat atıklarını tırmık ile uzaklaştıracağım.

2. Yaklaşık 10 cm yükseklik oluşturacak kadar bahçe toprağı satın alıp bunu yayacak ve tesviye edeceğim. Tesviye edilen toprağı silindir veya benzeri bir yöntem ile ezip sıkıştıracağım

3. Bilindik ve güvenilir bir markanın kapalı paket 4-5 karışım tohumunu alıp çırpi ipi (inşaat kalıp ipi) ile birer m2 alanlara böldüğüm bahçeye her m2'ye yaklaşık 50 gr serpeceğim.

4. Tohumların üzerini kapak örtüsü denen bir karışım ile örteceğim, tohumların üzeri tamamen örtülecek fakat çok fazla kalınlık olmayacak kadar serpeceğim. Sonra tekrar silindir ile sıkıştıracağım.

5. Yağmurlama sulama sistemi kurup, çimenlerin çıkmasını bekleyeceğim. Belli bir boya geldiğinde (tekrar başlığa bakıp ölçüyü öğreneceğim) çimleri silindir ile ezip kardeşlenmeyi sağlayacağım. Sonra tekrar belli bir boya geldiğinde ilk biçimi yapacağım, biçim makinesinin bıçaklarının keskin olmasına dikkat edeceğim.

Buraya kadar anladığım ve yapmayı planladıklarım bunlar, fakat anlamadıklarım;

1. aşamadan sonra bahçenin eski toprağı üzerine bir ilaçlama yapmam gerekecek mi?

2. aşamadan sonra yeni toprağın üzerine bir ilaçlama ya da gübreleme yapmam gerekecek mi?

4. aşamadan sonra kapak örtüsü üzerine bir ilaçlama yapmam gerekecek mi?

4. aşamadan sonra gübreleme yapmam gerekecek biliyorum, fakat suni mi doğal mı hangisi?

Satın alacağım yaklaşık bir kamyon bahçe toprağını o bölgeden hazır alırım diye düşünüyorum, başlıkta şu kadar bundan bu kadar şundan gibi karışım örnekleri verilmiş. Fakat tahminim o bölgeye göre hazır satılan toprağı alır kullanırsam bir sorun yaşamam inşaallah. Yine kapak örtücüyü de ya toprakcıdan (varsa) ya da ziraat ürünleri satan bir yerden paket halinde alıp kullanacağım. Onu da çim için alırsam sorun yaşamam inşaallah.

Buraya kadar okuduğunuz için sağolun, zamanınızı aldığım için de kusura bakmayın.

Saygılar.

Eyong Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön