View Single Post
Eski 25-02-2017, 18:07   #536
Sûz-i Dilârâ
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Gelelim beklenen muscari ambrosiacum kokusunu tarife A_NOMAD'cım sayesinde kendimi bu konuda epey geliştireceğim sanırım.

Yukarıdaki mesajdan sonra değişik vakitlerde ara ara gidip gözümü kapatarak ve yoğunlaşmaya çalışarak çiçeği bol bol kokladım. Çağrışımları zihnime yazdım. Son olarak birkaç dakika önce son bir defa deyip saksıyı kucakladım, çocuklardan uzak bir odaya geçtim, bağdaş kurup oturdum ve saksıyı önüme çekip koklamaya başladım.

Gündüz aldığım kokunun içinde kesinlikle sümbül kokusu vardı, yumuşacık insanı sarıveriyor, bildiğimiz sümbül kokusu işte. Kokunun büyük bölümünü de bu benzerlik oluşturuyor.

Yasemin kokusu (beyaz yasemin) da gündüz ara ara burnuma çalındı ama akşam alamadım.

Bir koku daha vardı ki gündüz yakaladığım beni çocukluğuma götürdü. Çocukluğumun bir kısmını geçirdiğim ilçemizde bahçe sınırlarına dikilen iğde ağaçları vardı, baharda o mis gibi kokusu, sapsarı parlak çiçekleriyle kerpiç duvarların üzerinden aşağı sarkan ama bir türlü boyuma kadar inmediği için çiçekli dalından koparamadığım... Sonra da olgunlaşan -bana göre tozlu ve boğaza kaçan- meyveleriyle ilçe halkının o vakitler favorisiydi.

Okula giderken -ilkokula- hiç sevmezdim okulu, sokaklar, evim, çay kenarı, söğüt ağaçları hep gözümde kalırdı, bir türlü doyamazdım. Yaz geldi mi de hadii hoop köye...

Bahsi geçen iğde ağaçlarına okula giderken gıcık olur, dönüşte pek bi severdim. Malûm eve dönüş yolu, sevimli gelmez mi, mis gibi kokuyu çeke çeke bana göre pek bir uzun olan iğdeli yoldan yürüye yürüye eve dönerdim.

İşte koku tam da o koku, çektim çıkardım muscarinin içinden... İğde çiçeklerinin kokusu... Acelen neydi çocukluğum, sokaklara doyamadığım gibi sana da doyduğum söylenemez Şimdi ben anne oldum ama çocuklarım hiç sokak görmüyorlar ne yazık...

Neyse duygusala bağlamayalım. Az önce bir daha kokladım dedim ya Tarsus'a geldiğimizin ilk yılı turunç ağaçlarının ve yeni dünya ağaçlarının çiçekli mevsiminde sabahın erken saatlerinde aldığım kokular da var, yeni dünya kokusu da turunç çiçeği kokusu da...

Özet geçersek, sümbül, yasemin, iğde, turunç ve yeni dünya kokularının toplamı, benim algıladığım. Zihne aktarım gerçekleşmiştir. TAMAM...

Muscari demişken hazır, bir de golden fragrance'miz var geçen yıl şeymaçiçekçilikten aldığım. Bu yıl açtı. Hani kavunlu sakız kokusu var ya onun gibi biraz.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Sûz-i Dilârâ : 25-02-2017 saat 19:26
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön