View Single Post
Eski 22-02-2017, 22:09   #260
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hellmarch Mesajı Göster
5 dönümlük tarlama yaptırdığım toprak analizinin sonuçlarını aldım. Nisan ayında 1 dönüme Stevia ekimi için toprağı hızlı bir şekilde bitkinin ihtiyaçlarına göre dengelemek istiyorum.

-Organik madde miktarını arttırmak için hayvan gübresi ve leonardit(Agrohum) kullanmayı düşünüyorum. Kendi ürettiğim solucan gübresinden(ph:8,2 - org.mad.49,7) de kullanacağım. Fakat 1 dönüm için kullanmam gereken miktarlar konusunda kararsızım. Önerilerinizi duymak isterim.

-Klinoptilolit ile toprağın ph' ını dengelemek istiyorum. Ortalama 7 ph stevia için uygun görünüyor. Dönüme 1 ton fazla olur mu?

-N,P ve K ve Bor değerlerini kısa vadede yükseltmem için ne önerirsiniz?

Malçlama için bol miktarda kompost yapmaya çalışacağım. Fakat kısa vadede çok fazla kompost üretmem mümkün görünmüyor.
Toprağınızın durumu iyi. Organik maddeyi arttırmanız lazım. İyi yanmış hayvan gübresi ya da tercihan hayvan gübresinden fermantasyon ile elde edilmiş kompost çok işe yarar. Leonardit de faydalı olur. Klinoptilolit'in PH'a pek etkisi olmaz ama toprağın su ve besin tutmasında yardımcı olur ve 1 ton fazla değil. Toprağınızın PH seviyesi ideal, bence değiştirecek bir şey yapmayın. Toprak tınlı olduğu için fosfor tutmakta zorlanır. Bunu organik maddeyi arttırarak aşabilirsiniz, ayrıca fidelerinizi dikerken mikoriza ile aşılayarak dikerseniz derinden fosfor temininde yardımcı olur. Hayvan gübresi veya kompost takviyesi diğer minerallerin tamamlanmasına da yardımcı olur, belki potasyumu biraz daha arttırmak gerekir. Bunun için vinas ekstresi çok işe yarar. Bor seviyesini 1,5 ppm civarına çıkartmanız iyi olur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön