Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi shenile
Sagun 1.5 yildir besliyorum ve bu forum soru sormak icin var. Ben bu zamanima kadar su gibi yumurta aki gormedim o yuzden normal mi diye sormak istedim. Benim tavuklarimin yumurta aklari hep kati olur su gibi degil.
Sizde onceki yazdiklarimi okusaydiniz kac yildir besledigimi ve hayvanlara nasil deger verdigimi anlardiniz sayin sagun.
Ve bu soruyu sormamda hic bir sakinca goremiyorum ve bu gayet normal bir durum degil yumurta akinin sivi olmasi. Ben tavuklara nasil bakildigini biliyorum bilmeseydim emin olun pislikten mikroptan hastaliktan hepsi ölürdü.
Ben buraya sormadan önce internette arastiriyorum ki kimseyi bos yere rahatsiz etmeyim diye lakin internette hic birsey bulamadigim icin sorma gereyi duydum.
|
Bir yazı buldum belki işinize yarar,
iÇ KALiTE NEDiR ? NEDEN BOZULUR?
Yumurtanın iç kalitesi, albümin (beyaz ) ve yumurta sarısının işlevsel, estetik ve mikrobiyal kontaminasyon faktörleri ile ilişkilidir. Pasta ve yemek yapımında yumurta kullanan tüketiciler için yumurta içi kalitesinin iyi olması önemlidir. Yumurtanın depoda bekleme süresinin artmasıyla bütün yumurta kısımlarının kalitesi herkes tarafından kabul edilen bozulma standartlarına göre derecelendirilir.
Yumurta beyazının kalitesi : Yumurtanın düz bir yüzeye kırılması ve yumurta beyazının kalınlığının ölçülmesi ile anlaşılır. Bu ölçümün uluslararası değeri HU(haugh units) olarak adlandırılır.
AA : HU değeri %72 den fazla ise
A: HU değeri %60-72 arasında ise
B: HU değeri %60’dan az ise
Yumurta beyazının kalitesi bekleme süresine ve ortam ısısına göre değişir. Beklemeyle orantılı olarak karbondioksit alışverişi artacağı için , Yumurta beyazının Ph değeri artacak ve viskozitesi/yoğunluğu düşecektir.
ISI (C) HU KAYBI
5 0.2
10 0,6
15 1.5
20 2.8
25 4.0
Hu kaybı yumurtladıktan sonraki ilk 24 saatte maksimum düzeydedir. Bu yüzden yumurta yumurtlandıktan sonra hemen toplanmalı ve depoya nakledilmelidir.
Ayrıca ;
-10 ppm düzeyinde krom ve suyun distile edilerek sürüye verilmesi yumurta beyazının kalitesini artırır.
-Kümes içi amonyak düzeyinin fazla oluşu yumurta beyaz kalitesini düşürür.
-Pamuk tohumu küspesinin dengesiz kullanımında , yumurta akı pembemsi renk alır.
-IB ve ND yumurtanın iç kalitesini düşürür akı sulu bir hal alır.
-Yüksek arpa oranı albümin kalitesini olumsuz yönde etkiler.
-DCP ‘den gelen vanadyum kaliteyi olumsuz etkiler.