Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda
Sayın selezeytini,
Benimde çocukluğumdan kalma zeytin yapımı bilgim sizin usulün aynısı. Son bir kaç yıldır bu usulle yapıyorum zeytinimizi. Şu anda bahçede bir torba, olmaya yakın zeytin var. Bu sene ürünümüz çok azdı bir torbası yapıldı yendi bir kase ancak var. Diğeri de bir ay ya idare eder ya etmez. Bu tarz zeytinde acı suyun kendi kendine akıp gitmesi nedeniyle, zeytinde iyi cinsse eğer lezzet çok üst düzeyde oluyor. Keşke Taşlıbahçe bir kere bizim usulü de denese.
Ben, olan zeytini koyduğum cam kaba yarım bardak kadar zeytinyağ ile onun yarısı kadar üzüm sirkesi koyarak güzelce çalkalıyorum bu şekilde sorun olmadan saklanıyor ancak hemen yediğimizden kaç ay bozulmadan ( erimeden) durabilir bilemiyorum.
Bu usul ile yapılan zeytinde çekirdek, kayısı çekirdeği gibi ağza atılınca etinden ayrılıverir. İtalyada 350 gr.lık cam kavanozlarda 4-5 euroya satılan bu tarz yapılmış zeytin alırdık, jumbo boy olan zeytinden saysan 10 tane çıkmaz bir kavanozdan.
|
O usulude denedik, severek tukettik, yine de Edremit cesidinde bahsettigim yontemde karar kildik, cesitle ilgili olabilecegi gibi tamamiyla tercih meselesi de olabilir. Keske bir kere de bizim usulu deneseniz