View Single Post
Eski 16-02-2017, 18:40   #2180
Taşlıbahçe
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selezeytini Mesajı Göster
Sayın Taşlıbahçe. Sizin anlattığınıza benzerbir şey bizim buralarda Yuvarlama deniliyor. Tam olarak sizin bahsettiğiniz gibi değil ama. Sizin tarifinizi de mutlaka deneyeceğim. Fakat çocukluğumda yapılan bir metot var. Biz bu metotla yapılan zeytine Bastırma derdik. Tıpkı sizin dediğiniz gibi toplandıktan hemen sonra seçme zeytinler yıkanır, bilahare temiz bir çuvala bir kat zeytin, ince bir kat tuz ki mutlaka kaya tuzu kullanılırdı. Sonra bu çuval alçak bir taşın üstüne konur, çuvalın üstüne de oldukça ağır bir taş bastırılır. Takriben üç hafta içinde olgunlaşır. İnanın şimdiye kadar ben böyle lezzetli bir zeytin yemedim. Yalnız bu yöntemle yapılan zeytinin bütün ömrü üç ay oluyor. Sizin ki bayağı bir dayanıyor. Teşekkürler.
Bizimkinin puf noktasi salinan aci suyun iceride kalmasi. Tatlanma bu nedenle gec oluyor ancak lezzetinin bununla da bir ilgisi oldugu kesin, dayanma sureciyle de muhtemelen ilgilidir.

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön