View Single Post
Eski 16-02-2017, 09:19   #21
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dongyul Mesajı Göster
...
Sayın TCM; teşekkür ederim sizin de yaptığınız güzel bir uygulama ancak ben şeffaf plastik bardakları tercih etmiyorum çünkü köklerin ışıktan hoşlanmadığını düşünüyorum o yüzden tercih etmiyorum...

İkinci sorun şeffaf bardaklar çok fazla büyük ve toprak çok fazla kullanılması gerekiyor, eğer sizin yaptığınız gibi üçte ikisine kadar toprak doldurulduğunda bitkiler o bardağın izasını geçme eğiliminde oluyorlar direk ışığa ulaşmak amacıyla sonuç olarak da fark etmeden bitkiler boya gidiyor.... Bu da kaliteli bireylerin oluşmasını engelliyor..
Vakit bulabildim sonunda;

Plastik bardak sisteminin güzel tarafı; sizin ilk iki aşamayı birleştirmiş oluyoruz. Üçte ikisine toprak koymaya gerek yok, yükseklik olarak yarısına kadar koyunca hacim olarak bardağın yarıdan azını doldurmuş oluyoruz. İşlem evin içerisinde gerçekleştiği ve bardakların üzerine cam koyduğum için ısı farkı, nem eksikliği gibi sorunlar olmuyor, etraf fazla kirlenmiyor. Ayrıca çimleneni camın altından aldığımız için viyollerdeki gibi çimlenmenin olmadığı viyol gözlerindeki eksik görüntü olmuyor. Viyolün üzerini örttüğünüzde cam vb. ile erken çimlenenlerden dolayı bir müddet sonra örtüyü almanız gerekiyor, bu durumda da nem kaybından dolayı çıkmayanların çimlenmesinde sorun oluyor. Örtüyü kaldırmazsan çıkanların boyu örtüye çarpılıyor veya mantara çabuk yakalanıyorlar. Yani çimlenmeyi viyolde başlatmak için sera lazım..

Sizin dediklerinize gelecek olursam;
Köklerin ışıktan zarar göreceği hiç aklıma gelmemişti ancak oldukça mantıklı, bulabilirsem şeffaf plastik yerine beyaz plastik bardak kullanmak gerekecek.

Çimlenen tohumların bardağın boyunu geçme isteğini ise aklıma yatmadı, bardak nasılsa şeffaf, ışığı nasıl engelleyecek, beyaz plastik olsa gelen ışıkları odaklayacağı için faydası bile olabilir.

Geçen sene plastik bardaklardaki biber domates vs. fideleri yaylaya götürmüştüm dikim öncesi hazırlık için, yağmur vs. derken dikim yer yer sekteye uğradı ve cam ile çevirdiğimiz balkonda bir ka hafta bekletmek zorunda kaldım. Ortam sera etkisi yapınca aşağıda haftalardır gelişmeyen özellikle biber fideleri birden atağa kalkmıştı. Sonuç; sera ortamı çok önemli.
Ben bu yıl apartmanda balkon yerine fide büyütme işini çatıda yapmak istiyorum, in çık zor olsa da ortalığı kirletmediğim için hanımın çenesinden kurtulacağımı düşünüyorum Niyetim çatıda seramsı bir ortam hazırlamak. Çok büyük olmasına gerek yok, bunu pratik hazırlamak için önerileriniz olursa memnun olurum.

Bir kaç şey daha kaldı onları da sonra yazayım hepsi silinecek yoksa..

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön