Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selezeytini
Değerli Taşlıbahçe. Vakit ayırıp faydali önerilerde bulunduğunuz için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi ilk önce toprak analizinden başlayacağım. Ama ne olursa olsun asla sentetik bir şey kullanmayacağım. Benim şansıma zeytinligin üç tarafı yol. Yani diğer bahçelerden çok etkilenmiyor. Gençleştirme işini de bu işin gerçekten ustası köyümüzde yaşlı bir uzman var ona yaptıracağım. Bir kaç yıl önce bize yakın yaşlı bir zeytinlige gençleştirme yapmıştı. Şimdi ağaçlar mükemmel oldu gözlerimle gördüm. Ayrıca sırf fazla gelir getiriyor diye başka çeşide de geçmeyeceğim. Zira bana göre Edremit tipi zeytinin yağını hiç bir şey tutmuyor. Bu benim fikrim tabii ki. Birde ilk mesajimda bahsettiğim gibi. Bu ağaçlar en az 150 yıllık. Gerçekten ata yadigarı yani. Çocukluğuma dair o ağaçlarla ilgili çok anılarım var. Umarım basarabilirim.
|
Rica ederim. Edremit cesidi, tadabileceginiz en "dengeli" yagi verir. O bolgede sofralik olarak degerlendiriliyor mu bilmiyorum ama denemediyseniz tavsiye ederim, oldukca lezzetli, kendine has aromali bir zeytindir.
Edremit korfez bolgesinde ev tipi tenekede yapilir ki biz de pek cok yol denememize ragmen bu yontemden vazgecemiyoruz.
Iri ve zararlanmamis zeytinler secilerek silkim oncesi elle toplanir (veya ayni ozelliktekiler silkim arasindan secilir), yikanir, tenekenin dortte ucunu dolduracak zeytin agirliginin % 5'i oraninda kaba tuzla bir kat zeytin biraz tuz, sonra ayni sekilde birkac kat daha ve misal on kiloluk tenekeyse bir cay bardagi zeytin yagi, istege gore bir tutam defne yapragi, kapak kapatilir, kapagi siboplu secmekte fayda var yoksa acildiginda tehlikeli bir bicimde firliyor, teneke serin golge yere alinir, ilk haftalarda uc bes gunde bir, sonralari haftada bir cevrilir, uc ay sonra acilir, renkleri pembelesmis -burada ambarlasmis derler- olur, havayla temas ettikce kararir, afiyetle yenir...
Acmassaniz ve serin yerde saklarsaniz cok rahat uc yil dayanir.