Değerli üyeler. Manisa, Kırkağaç, Yağmurlu köyünde 4.5 dekar yaşlı, Edremit cinsi zeytinliğim var. Dedemin dedesinden kalma bir yer. Ağaçlar en az 150 yaşında. Tabii ki kök ve gövdeleri bu yaşta. Zaman içinde her aralamada yaşlı dallar kesilmiş. Yine de mevcut, meyve veren dallar verimsizleşti. İyice, radikal bir gençleştirme şart oldu. Elbette böyle bir aralama en az bir kaç yıl verim kaybı demek. Olsun, netice de ağaçlarım gençleşmiş olacak. Sormak istediğim bir kaç husus var. 1. Bu tür aralama çalışmasında nelere dikkat edilmelidir? Radikal bir aralama sonucunda ata yadigarı ağaçlarımı kaybetmek istemiyorum. Ayrıca köyden, sağdan, soldan kökle bunları, gemlik tipi zeytin ile değiştir diyenler var. Öyle ya genç Gemlik tipi zeytinler adeta para basıyor buralarda. Herkesin derdi Gemlik tipi zeytine geçmek olmuş. Ama ben istemiyorum böyle bir şeyi. 2015 yılında 48 adet büyük Edremit zeytini ağacımdan hepi, topu 3 kasa (75 kg.) zeytin alabildim. 2016 yılı ise var yılıydı. 30 kasa zeytin oldu. Yani 750 kg. Ben İstanbul'dayım. Zeytinliğime kardeşim bakıyor. İnanın masrfalar hep cepten gidiyor. Bu yaz temelli köyüme dönüyorum. Eşim ve ben zaten emekliyiz. Eh çocuklar da hayata atıldı. Bundan sonra bahçemi ben kendim işlemek istiyorum. Ben 62 yaşındayım. Köyden ayrıldığımda 16 yaşındaydım. Çocukluğumda bahsettiğim yerden var yılında çuvallar dolusu zeytinimiz olurdu. Yılda iki kez sürer, iki üç yılda bir de yanmış çiftlik gübresi atardık. Şimdi en az 4 kat sürülüyor, iki kat da çapa çekiliyor. Her yıl yok taban gübresi, yok azot gübresi, yaprak gübresi derken ne toprağın, ne ağaçların hayrı kaldı. Sulama olmadığı için bu kadar çok sürülüyormuş dedikleri bu. Elbette verim de dediğim gibi yerlerde sürünüyor. Bu kötü gidişi değiştirmek istiyorum. Toprağı, ağacı, kuşu, doğal hayatı zehirlemek istemiyorum. Çocuklarım, torunlarım sağlıklı zeytin ve zeytin yağı tüketsinler istiyorum. Ne yapmalıyım, neler tavsiye edersiniz? Muhtemel ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.
|