View Single Post
Eski 23-01-2017, 23:20   #30
MaynaVira
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-04-2016
Sn. Doku Kültürcü, öncelikle güzel öneriniz için teşekkür ederim.

Fosforik asit yahut sodyum hidroksit yönünden tolere edilemeyecek bir durum olacağını sanmıyorum.
İlgilenenler için şahsi görüşlerimi detaylandırarak, aşağıda, açıklama kısmında yazacağım.
(Elbette yanlış bildiğim veya düşündüğüm noktalar olabilir).

Kaynatmak benim için diğer seçeneklere kıyasla oldukça üşendirici.
Öte yandan, kimyasal maddelerin elleçlenmesi tamamen devre dışı bırakılacak ise de,
en makul seçenek kaynatmak gibi görünüyor. Görece daha emniyetli olması da, bir artı...

Açıklama:

Hidrojen peroksit içerisindeki (eğer var ise) fosforik asit, zarardan çok fayda sağlayacaktır.
Şimdi şöyle kaba bir hesap yapalım:
  • 1 litre suyumuz olsun ve içerisine 1 litre -ağırlıkça- %3'lük H2O2 katalım.
  • H2O2 içerisindeki fosforik asit miktarını da 0,1 gram kabul edelim.
  • Sonuçta 2 litre çözelti içerisindeki çözünür fosfat miktarı yaklaşık 16 ppm oluyor.
16 ppm'lik fosfat, fazlasıyla kabul edilebilir; doğrudan bitki sulamada dahi güvenle kullanılabilecek bir miktar:
Tabii örneğimizde yer alan yüksek konsantrasyonlu hidrojen peroksit olmasa...
► Yani bitkiye verilebilecek muhtemel zararı fosforik asit değil, H2O2 belirlemiş oluyor.

► Kaldı ki, biz bunu harca uyguluyoruz. Durulama esnasında ise en iyi ihtimalle birkaç ppm kalıntı olacaktır.
Keşke, tamamı harca karışsa, hiç uzaklaşmasa...

► Fosforik asit, tarımda zaten kullanılıyor, özellikle de pH düşürmede.
Elimde fosforik asit olsa, orkidelerimi sulamadan önce, pH ayarlaması için kesinlikle kullanırdım.
(Çeşme ve içme sularımızın pH değerleri, bildiğimiz üzere bitkiler için oldukça yüksek).

Başka nasıl bir olumsuzluk meydana gelebilir diye düşünüyorum:
Harç içerisindeki maddelerle suda çözünmeyen ya da çok az çözünen -örneğin Ca3(PO4)2 gibi-
bir bileşik oluştursa dahi, açığa çıkan bu bileşik inert konumda olacak:
► Faydası olmadığı gibi, tepkime vermeyeceği için zararı da olmayacak.
Belki de durulama veya daldırma esnasında, kendiliğinden, fiziksel olarak ortamdan uzaklaşacak...

Çamaşır suyuna ve sodyum hidroksite değinecek olursak;

Sodyum hidroksitin suda çözünürlüğü oldukça yüksek.
(Çeşme suyu sıcaklığındaki bir su için, yanılmıyorsam 1g NaOH/1ml H2O gibi bir değer olsa gerek).
► Yani durulama yaptıktan sonra, ortamda NaOH kalma ihtimali çok düşük.

Eğer ki bir şekilde tepkimeye girerek, bileşik oluşturacağını varsaysak, aklıma gelenler şu şekilde:

Kalsiyum hidroksit; sönmüş kireç... Suyun içerisinde neredeyse çözünmüyor.
İnert bir madde diyebiliriz. Fiziksel yollarla harç içerisinden uzaklaştırılabilir.

Magnezyum hidroksit; suda neredeyse hiç mi hiç çözünmüyor.
İnert bir madde diyebiliriz. Fiziksel yollarla harç içerisinden uzaklaştırılabilir.

Sonuç olarak, bence asıl tartışılması gereken;
Sodyum hipoklorit gibi toksik ve yüksek pH değerine sahip bir maddenin, seyreltilmek kaydıyla dahi olsa,
bitkilerde doğrudan kullanılıp kullanılamayacağı olmalı.

İlerleyen zamanlarda o konuya da hep birlikte değineceğimizi umuyorum.

MaynaVira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön