Konu: mayer Limon
View Single Post
Eski 23-01-2017, 20:26   #488
anarius
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-08-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi onurksk Mesajı Göster
Bitkim sürekli kötüleşiyor tüm yapraklarını döktü yeni çıkanlarda hızla bu hali alıyor nedir sıkıntı lütfen yardım edin.

Demir sülfat uyguladım - 15 günde 1 kez 2 lt suya 1 kapak 4-6-6 npk + iz elemntli sıvı gübre veriyorum.

Hafta 1 kez 30 lt büyüklüğündeki saksıyı 2 lt su ile suluyorum. ne yapmalıyım toprakmı kötü acaba ?????
Sayın onurksk,

Öncelikle belirtmek isterim ki uzman değilim, bu işin üniversitesini okumadım, sadece yıllarla edindiğim tecrübe ve yaptığım araştırmaların sonucu olarak yardımcı olmaya çalışıyorum. Hatalarım olursa lütfen konunun uzmanları düzeltsin.

Sentetik sıvı gübreler kimyasal yapısı itibariyle aslında suda çözünmüş birer tuzlardır. Bu tuzlar zamanla toprakta birikiyor ve bir süre sonra kökleri kurutarak "yakıyor". Bu genelde yaprak uçlarının kahverengine dönüşerek kuruması ile başlayıp, yaprakların dökülmesi ile devam ediyor. En son da dallar ve gövde kuruyor. Özellikle saksılarda tuz daha kolay birikebiliyor. Bunu engellemenin yolları yok mudur, var elbette:
  • Sentetik gübre yerine organik gübre kullanmak tuz birikmesi konusunda faydalı olabilir.
  • Her 2-3 sulamada bir, her zamankinden çok daha fazla su ile sulamak, toprağı adeta yıkamak, tuzları akıtmak. 30 litrelik saksı için 2 litre su çok az geldi örneğin. Her 15 günde bir sıvı gübre ile beslendiğini düşünürsek durum daha da vahimleşiyor.
  • Gübrelerin üzerinde yazan dozajlar genelde bitkiye zarar vermeyecek maksimum dozajdır. Çoğu zaman bunun yarısı da yeterli oluyor. Yabancı literatürde bununla ilgili güzel bir tabir var: "weekly weakly". Yani gübreyi daha sık ama daha düşük dozajda uygulamak. Böylesi daha faydalı.

Umarım faydalı olmuştur.

anarius Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön