View Single Post
Eski 15-01-2017, 23:21   #2091
heyyamola
Ağaç Dostu

heyyamola's Avatar

Giriş Tarihi: 15-02-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay Mesajı Göster
Sn. Heyyamola ahududulariniza nasil bir bakim ve besleme uyguluyorsunuz. Masallahlari var.
5 yıl önce bir arkadaşımın bahçesinden 70 cm boyunda, kurşunkalem kalınlığında, önceki senenin sürgünlerinden (henüz uykudayken, yaprak çıkarmadan; bizim bölgemizde şubat ortası) iki adet çıplak köklü dalcığı söküp, fazla bekletmeden bahçeme dikmiştim. Dikeceğiniz ortam ne kadar gevşek yapıda olursa o kadar iyi.. Bitki köklerinin rahat gelişip güçlenmesi için bu çok önemli.

Özellikle ilk yılında sulamasına (mümkünse damla sulama) ve dikine büyümesi için desteklenmesine dikkat etmek gerekiyor. Eğer bitkiniz zayıf gelişiyorsa dikildiği yıl oluşan çiçekleri kopartın. Güz sonunda yanmış keçi veya koyun gübresi ilave edebilirsiniz.

İkinci yılında yine sulama ve destek sağlamayı ihmal etmeyin. Bu yılda meyve verimi de başlayacaktır.

Üçüncü yılında çok fazla kök sürgünü vermeye başlayacaktır. Bunları mutlaka uyku dönemindeyken söküp başka yerlere dikerek seyreltiniz. Kök sistemi iyice kuvvetlendiğinden, bu yıldan sonraki sürgünler fazla uzayacak ve desteklenmesi daha çetrefilli olacaktır.

Hiç yeşil aksam budaması yapmıyorum. Sadece döngüsünü tamamlayan kurumuş dalları toprak seviyesinden kesiyorum. 5 sene boyunca da hiç ilaçlamadım.

Özetlersek:
Sulama:İlk iki yıl çok önemli, sonraki yıllar önemli
Destekleme: İlk iki yıl önemli, sonrasında çok önemli
Seyreltme: İkinci yıldan sonra önemli
Gübreleme: Birinci yılın sonundan itibaren

Bir metre arayla diktiğim 5 dalcığın, ikinci yılın sonundaki gelişimi

Name:  DSCN7820 ahududu.jpg
Views: 708
Size:  61.5 KB

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön