Merhaba,bu yıl ilk turşu denemelerimi yapıyorum,çeşit çeşit değişik yöntemlerle turşular kuruyorum.Son denemem,beyaz lahana ve kırmızı lahana ile oldu,ev yapımı sirke katarak ve sirke katmadan probiyotik kefir mayasıyla olmak üzere iki çeşit turşu kurdum.Lahanaları haşlamadan koydum bastırarak,bir gün sonra suyunda eksilme oldu,tuzlu su hazırlayıp doldurdum.Sonraki gündede şaka gibi taşma meydana geldi,kavanozların ağızlarını güzelce sıkmıştım.
Dört beş gün sonra kavanozların kapakları şişmiş gibi geldi,belliki içerde oluşan bir gaz var,aslında bu sevindirici çünkü içerde bakterilerin çalıştığına işaret.Kavanozlarım patlar halılarda batar diye korkumdan kapaklarını açmaya karar verdim.Bir iki tanesini yavaşça açtım,köpürmeye başladı sürekli gaz çıkışı oluyordu ve suyun yarısı boşaldı, hemen tuzlu su ekleyip kapattım kapağını,ama gaz çıkarırken su doldurmak pek sağlıklı olmuyor.Gaz çıkışının tamamen bitmesinide beklemedim çünkü laktik asit bakterileri oksijensiz ortamda yaşıyor diye biliyorum,bu kısa zamanın bile zararlı olabileceğini düşündüm.Kırmızı lahananın olduğu kavanozu açayım dedim, bir fışkırdı,ne halı kaldı nede üst baş.Neyseki hanım arada bir çıtlatıyordu halıyı yıkatalım diye

o işide aradan çıkartmış olduk.
Artık sürekli turşu kuracağım için bu işe bir çözüm bulmam gerekecek.Birisinden aldığım bilgiye göre,ilk 1-2 gün kapağı hafif gevşek olsun,sonraki iki üç günde sabah akşam kapaklarını açın,10 saniye kadar açık bekletin sonra kapatın,zaten 5 günden sonra daha taşma olmaz dedi.Benim merak ettiğim, bu taktik doğrumudur ve 10 saniye veya 1 dakka kapağın açık kalması laktofermantosyana olumsuz bir etki eder mi?Bu gaz çıkışına nasıl önlem almalıyım,artık halıları yıkatmayalım diyorum.Kapağını hiç açmasaydım patlarmıydı acaba diyede aklıma gelmiyor değil, çok fazla basınç vardı belli oluyordu.