Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Melih Bakırlıoğlu
Sayın Erenler, bahçeniz hayırlı olsun.
Arazinizi çapa(kültivatör, tiller, kaz ayağı) makinesi yerine çizel ile derin sürer iseniz(kuvvetli bir traktör ile, şasesine kadar batırarak ve çok yavaş olmak üzere)çok daha iyi olacağını düşünüyorum.
Zeytinde 4x5 yerine, sıra arası6m, sıra üzerleri 3m olacak şekilde diker iseniz ileride ağaçlar büyüdüğünde aradaki 1 er ağaçları çıkararak 6x6m dikim formuna gelirsiniz. Zeytin hava almayı sever. büyüdüğü zaman daha rahat işlersiniz. Domat ağacı çok büyür 7x7m den daha sık dikmemenizi tavsiye ederim.
Sayın Muda'nın tavsiyesi çok yerinde. Tel örgü kenarlarına bağ dikerseniz 2-3 asmanın arasına böğürtlen dikmenizi tavsiye ederim. hem meyvelerinden faydalanırsınız hemde üzümlerinize çok güzel bir aroma kazandırırsınız.
Meyve fidanları için, Ödemiş'in Bademli köyünde Bademli Fidancılık kooperatifi vardır. Türkiye'nin ilk 10 fidancılığından biridir. Bir göz atmanızı tavsiye ederim.
Kolay gelsin. 
|
Sayın Melih Bakırlıoğlu;
Çok teşekkür ederim. Önümüzdeki hafta toprak tavında olacak diye düşündüğümüzden tekrar sürdürmeyi planlıyoruz. Çizeli ilk kez duyuyorum. bugün araştırıcam onu.
Fidan dikiminde fidanlar büyüdüğünden birer ağacı çıkarmanın mantığını rica etsem biraz açabilirmisiniz. Bazı fidanların tutmamasına karşı önlem gibi bir şey mi acaba? Fidan dikim sıklığı açısından pratikte hep kaşıma 5x6 ve 6x6 çıkıyor, teoride biraz daha sık bir dikim var. Fakat sanırım sonrasında sıkıntı yaşamamak için 6x6 ölçülerini benimsemek en sağlıklısı.
Aynen bahsettiğiniz üzere çok az sayıda domat dikmeyi onları da 7x7 dikmeyi planlıyorum. Bu açıdan sizlerden de teyit almak içimi rahatlattı.
Asmaların arasına böğürtlen olayını hemen not alıyorum. Mutlaka yapacağım. Öneriniz için şahsınıza teşekkür ederim.
Bizim bölgemizdeki en büyük fidan kooperatiflerinden biriymiş Bademli fidancılık. Ürün yelpazesi çok geniş ve kaliteli fidanları var. Önümüzdeki hafta içi babam İzmir'in Bornova ilçesindeki Zeytin Araştırmaları Merkezine gidip ordan bilgi alacak. Ocak 15 den sonra irtibata geçin sertifikalarımız gelmiş olacak demişlerdi. Sonrasında fidan alacağımız yeri kesinleştiricez.
Tecrübelerinizi paylaşıp güzel bilgiler verdiğiniz için tekrar teşekkür ederim.
Saygılar.