@Amanita
Sanırım bir birimizi yanlış anlıyoruz ya da yanlış şeyleri tartışıyoruz. Konuyu anlamak için önce bir soru sormak istiyorum. Diyelimki ben ormanda bir adet istiridye mantarı buldum. Bunu eve getirip bundan örnek alıp miselini klonlamaya başladım. İlk kolondan sonra sırayla miselin en iyi parçalarından iki üç diye gidip 10 uncu klona ulaştım. Siz bu 10uncu klonun zayıf yaşlı olacağını mı söylüyorsunuz? Benim anladığım konu 4üncü klondan sonra bu miselin yaşlı olacağı. Böyle bir şeyin olmayacağını klonlamayı doğru yapınca 10uncu klonun daha temiz ve daha kaliteli olacağını söylüyorum ben.
Miseli petriden klonlarken aldığınız kesit içinde milyarlarca genç yaşlı hücre vardır eğer doğru yaparsanız neden yaşlı bir misel elde edesiniz? Gider hatalı örnek alır git gide gen havuzunu daraltırsanız elde edeceğiniz hatalı bozuk misel olur tersini yaparsanız kalitesi artar. Bundan da ana kültür oluşturursunuz yıllarca aynı ana kültürden örnek alıp ilk günkü gibi misel üretmeye çoğaltamaya ilk noktadan başlamaya devam edersiniz.
Ticareti yapılan miseller de aynı şekilde üretiliyor. Hiç bir firma miseli 4 kez klonlayıp ormanda yeni mantar aramaya çıkmıyor. Klonlarsınız gerekirse 10 kez klonlar ıslah edersiniz. Bir sorunla karşılaştığınızda bulunduğunuz iyi noktaya döne bilmek için master kültür oluşturursunuz. Klonlamaya devam edersiniz.... Bir noktada sorunla karşılaştığınızda dolabınızdan master kültürünüzü çıkarır kaldığınız yerden klonlamanıza devam edersiniz. Bu böyle yıllarca sürüp gider.
|