Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi anarius
Geçen Mayıs'ta aramıza katılmıştı (iç mekan). İlk birkaç günde çiçeklerini döktü. Tahminimce ortam değişikliğinden veya iç mekanı sevmediğinden kaynaklı oldu. Ardından daha büyük saksıya yerleştirdim. O zamandan beri çiçek açmadı, ara ara yeni sürgünler çıkardı, büyüdü. Özellikle bir keresinde yapraklarını nemli bez ile temizledikten sonra resmen çoştu.
Haziran'dan beri kalıcı yerinde - mutfaktaki güneye bakan pencere önünde. Bol bol ışık alıyor. Normalde sabah güneşi (doğu) öneriliyor, yakıcı öğle güneşi önerilmiyor. Doğru mu yapıyorum bilmiyorum, ama bitkinin rahatsız olduğunun işaretlerini görmeyene dek yerini değiştirmeyi düşünmüyorum.
Genel olarak keyfi yerinde. Mayıs'tan beri sadece bir yaprağında sararma görüldü, onu da daha geçen gün farkettim. Yaşlı yaprakta olduğundan her ihtimale karşı sıvı solucan gübresi verdim. Sararma tek tük olabiliyormuş zaten bu mevsimde bildiğim kadarıyla.
Bu koşullarda çiçek açar mı veya açmasını istiyorsanız şunu yanlış yapıyorsunuz, düzeltin diyebileceğiniz bir husus varsa duymak isterim.
|
Çiçek açmıyorsa bir ihtimal kışı ev ortamında gereğinden fazla sıcak bir ortamda geçirdiğindendir. Bu dönemde bitkide hareket olmaması lazım. Benim bitkilerim kışı camekanda geçiriyor ve ısı gündüz 18-19 civarı geceleri 13-16 arasında oluyor. Kış girişinde ve baharda bir miktar yaşlı yaprak sarartır bu da normaldir. Kışı serin bir ortamda geçirmesini sağlarsanız bahardan sonra çiçeklenecektir diye düsünüyorum. Havalar ısınca bitkide hareket baslayacaktır o zaman biraz da gübreleme yaparsınız.