View Single Post
Eski 31-12-2016, 21:44   #1307
tabus
Ağaç Dostu

tabus's Avatar

Giriş Tarihi: 20-07-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Kontractil kök (Hortum kök) ; Gladiol, Frezya vb. Soğanımsı gövdesi (Corm) olan bitkilerde , soğanı diktikten sonra ,soğandan önce ince kökler çıkar. sonra toprak üstünde 3. yaprak çıkarken dikilen yumru büzüşür, işlevini kaybeder ve bu yumrunun üzerinde gövdenin farklılaşması ile yeni yumru (soğan) oluşmaya başlar ve yeni oluşan yumrunun tabanından KALIN. ETLİ.Kontraktil kökler (Hortum kökler) çıkar ve beslenme işini bu kökler üstlenir bunlar aynı zamanda bitkiyi aşşağı doğru çekerek sağlamlaşmasını sağlarlar.

Lale , lilium ve nergis vb. soğanlı bitkilerin kökleri normal köklerdir.

kolay gelsin.

Conractile kök için ''hortum Kök '' demişsiniz, inanın bilmiyordum, teşekkür ederim.
Siteye de yazmıştım yıllar oldu, botanik terimlerini resimli açıklayan Türkçe,sözlük/kitap
sormuştum..
Biyoloji ve veya ziraat eğitimi almadığım için, anlamakta ve öğrenmekte zorluk çekiyorum..
Zaten az buçuk bildiğim var onu da Sn kgursan alt üst ediyor.
Müsaadenizle, muhalefet edeyim: Öncelikle, nergis konusunda rastladığım her yerde 'Contractil' kök sistemine sahip olduğu ve bu sebeple, kendini ideal derinliğe çekebildiğini yazıyordu.
Bu konuya, bahçe - bahçevan,ziraat siteleri yanında bilimsel yazılarda da rastladım.Bu hususta ısrarlıyım.
Bulabildiklerimin bir kısmını aşağıya yazıyorum:

The Growth of Bulbs..Yazar: A Rees E-kitap,2012 S:40
''Contractile roots are found in Narcissus, hyacinth and Iris and a number of investigations
of their structure and mode of action have been made.''

Food and Agriculture Organization of the United Nation FAO
Makale: contractile roots of Narcissus [1969]
Chen, S.

oregonstate.edu, botany 313;Roots Contractile kök için örnek olarak Nergis resmi verilmiş

Benim için önemli bilgi kaynağı, Ian Young'un düzenli yayınladığı,SRGC Bulb Log Diary,
7th JANUARY 2004 ''This Narcissus seedling illustrates very well the large thick
contractile root that will pull this young bulb deeper into the sand as it

Ayrıca Lilium için de, http://dept.ca.uky.edu/Morphology/ro...ctileroots.pdf
görüldüğü üzre, Contactile kök için Lilium örneği verilmiş.

Sanıyorum konu biraz izaha muhtaç..Ya Contractile-Kontraktil/hortum kök kelimeleri bir birini karşılamıyor veya benim bilgi kaynaklarım yeterli değil..
Umarım sizi kıracak kelimeler kullanmadım.Sizi değerli paylaşımlarınızdan tanıyorum,özel önem veriyorum.
Amacım sadece konuyu açıklığa kavuşturmaktır.
Bitki yetiştiren herkesin yeni yılını kutluyorum..

Düzenleyen tabus : 31-12-2016 saat 21:50 Neden: S;40 eklendi
tabus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön