View Single Post
Eski 24-12-2016, 22:35   #56
kamil35
Ağaç Dostu.
 
kamil35's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi greenworld09 Mesajı Göster
tüh biz kaçırmışız nasip yapacak bir şey yok. kamil bey, üretici olarak size sormak istiyorum kaliteli katkısız bal kışın donar mı donmaz mı? bilmiyorum bunu merak ediyorum. ve ayrıca izmirde ne taraftasınız?
Merhaba, ben Torbalı'dayım.

Balın donması kalitesiyle alakalı değildir. Kaliteli bal donar ya da donmaz diye bir yargıda bulunmak yanlış olur.

Balın donması ya da donmaması nektar kaynağı ile alakalıdır. Çiçek balları daha hızlı donar, salgı balları donmaya karşı daha dayanıklıdır.

Çam balı donmaya karşı son derece dayanıklıdır. Hatta donmaz. Ancak çam balının içerisine onu donduracak çiçek nektarı karışır ise o da donar. Kendi tecrübemle sabit; içinde az miktar pamuk balı olan çam balı ve içinde az miktar püren balı olan çam balı donmaktadır.

Bazı çiçek balları çok hızlı donmaktadır. Narenciye balı, ayçiçek balı ve pamuk balı ve püren balı bunlardandır.

Hayıt balı, anason balı ve rezene balı donmaya karşı son derece dayanıklıdır.

Balın donmasına havanın soğuması, içindeki polen miktarı da etki eder.

Yukarıda yazdığım bilgiler kendi tecrübelerimdir. Yukarıda (narenciye ve ayçiçek balı hariç) zikrettiğim balları geçmiş yıllarda ürettim.

Sonuç olarak; dondu, donmadı, yandı, yanmadı, yok böyle aktı, yok şöyle uzadı hepsi hikaye

Ya arıcı kendiniz olup üreteceksiniz ya da laboratuvara gidip tahlil ettireceksiniz.

kamil35 Çevrimdışı   Başa Dön