Lezzeti etkileyen faktorlerin en basinda genetik geliyor. Yetistirilen cesidin lezzet kapasitesi yuksek degilse, ne yapilirsa yapilsin belli bir seviyeden yukari cikarmak mumkun degil.
Kendi tecrubeme gore, diger iki cok onemli etken sulama miktari ve bitkiye verilen ikincil besin maddeleriyle iz elementler. Bunlar da Irfan Cayi ya da belli bir sicakligin altinda islenmis (yani mineral zenginligi korunmus) sivi balik gubresi gibi malzemelerle bitkiye saglanabilir. Bu son iki konunun uygulanma biciminin sonuclarinin en carpici oldugu bitki benim icin domates. Daglar kadar fark yaratiyor (domateslerle ilgili yazimda da belirtmistim).
Fasulyelerde de mineral dengesi, kilciklanma ve lezzet dahil bircok faktoru etkiliyor. Ornegin besleme yaptiginiz malzeme, gerektiginden fazla Ca iceriyorsa ve yetistirdiginiz cesidin genetigi kilciklanmaya gorece daha egilimliyse, hasadiniz da bol kilcikli olacaktir. Oysa ki, Irfan Cayi gibi malzemelerde zaten Ca dahil mineraler dengeli sekilde yer aliyor.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dongyul
Sayın Birnefestoprak; konu açılmışken yazmak istedim erken dönem serada salatalıkların içine oturak nazende fasulye ektim... Daha önceki yıllarda da bu fasulyeyi ekmiştim ancak bu kadar lezzetli olduğunu görmemiştim..
Bu yıl tek fark seradaki salatalık ve fasulyeyi hodan (Kaldirik) bitkisinden elde ettiğim irfan çayı ile sulama yaptım... Salatalıklarda bu tat lezzet oranını yakalamadım ancak fasulyedeki o tat halen ailem ve fasulye satışı yaptığım ailelerin dilinde.
Sonrasında pero fasulye (Barbunya yeşil ve kurusu tüketiliyor) aynı besinli suyu uyguladım aynı lezzeti o fasulyelerde de yakaladım.
Hatırladığım kadarıyla bu lezzet konusuna Sayın Meyvelitepe'de değinmişti...
Eğer imkanınız varsa hodan bitkisi ile elde edilen su ile sulama yapmanız ve fasulyenin tadına bakmanız..
Pero fasulyesi ayrıca ticari bir fasulye ama diğer ticari fasulyelerden daha farklı ve güzel....
|