View Single Post
Eski 13-12-2016, 23:06   #1353
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi marulgobek Mesajı Göster
Sayın Büyüklerim;
Böyle hitap ediyorum muhtemelen pek çoğunuz yaşça benden büyüktür.Ben Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümü Öğrencisiyim.
Humik Asit ve Leonardit konusunda bu siteden ve okuldaki hocalarımdan bilgi almaya çalışıyorum.İşin doğrusu hocalarım bu konuda net bir bilgi vermiyorlar.Bu siteden de çok farklı anlatımlar var.
Ben Leonarditten Humik asit üretimi konusunda aklıma takılan sorularım var.Siz büyüklerim bu sorularıma cevap konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
1- % 40 Humik Asit içeren 25 Kg Leonardit 75 Lt su ile çözelti hazırlayıp üzerine 1400 Gr KOH ilave eder isek,
2- Nitrik Asit ile ön işlemli humik asit elde etmede % 40 Humik Asit içeren 25 Kg Leonardit üzerine kaplayacak kadar %10 oranında Nitrik asit çözeltisiyle en az 9 saat bekletmeden sonra önce duru su ile yıkayıp kuruladıktan sonra üzerine 75 Lt su ile çözelti hazırlayıp üzerine 2800 Gr KOH ilave eder isek, yaptığımız işlemler doğrumudur?
2- Elde ettiğimiz çözelti içinde Humik Asit Miktarını (% veya Gram) tespit edebilirmiyiz ?
Benim yaptığım ve iyi sonuç aldığımı düşündüğüm ölçüleri size uygulayacak olursak;

Nitrik asit ön işlemi yazdığınız gibi yapabilirsiniz. Çok miktarda nitrik asit çözeltisi kullanacağınız için aman dikkat. Tehlikeli bir malzemedir.

Nitrik asit çözeltisinde beklettiğiniz leonarditi iyi yıkayın ve tamamen kurutun. Kurutma işlemini açık havada ve 60-70 dereceyi geçmeyen fırın gibi bir şey yardımıyla ve uzunca bir sürede yapmanız daha doğru olur.

75 lt su az gibi görünüyor ama leonarditteki h+f asit oranının düşük olduğu düşünülürse normal sayılır. Yalnız epey fazla çöküntü kalacaktır.

25 kg leonarditin %40'ı h+f asit ise, net h+f asit miktarı 10 kg olacaktır.

Yapılan işlemde %75-80 aralığında bir verimlilik olacaktır. Buradan da 8 kg civarında h+f asit çözündürebileceğinizi var sayabiliriz.

%75-%80 h+f asit oranına sahip leonardit kullanırsanız elde edeceğiniz sıvıdaki h+f asit oranı biraz daha yüksek olur ve 25 kg yerine 12,5 kg leonardit ile aynı sonucu alırsınız.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön