Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A
Bu çok doğru bir gözlem. Uzunca zamandır üye olduğum bir süt tedarik grubunda da hem kefir hem yoğurt için her sefer bu saşelerle yeniden mayalamanın gerekliliğinden, tekrar tekrar kullanılan yoğurt mayasını kötülemek suretiyle satış yeri ve marka vererek yapılan ısrarlı tavsiyeler, ilgili kişinin bir firma çalışanı olduğunu düşündürmedi desem yalan olur.
|
Aynı şeylerle bende karşılaşıyorum,face book da bir gruba katıldım,aslında çok faydalı besinler ve tariflerde veriyorlar.Fakat tamda mayalama konusunda pazarlama olayı ön plana çıkıyor,sadece onların sattıkları ile en iyisi oluyormuş,diğer markalarınkinde daha az sayıda probiyotik çeşitliliği varmış,aslında buraya kadar kabul etmediğim birşey yok.Belki gerçektende en kalitelisi onlarınkidir,belkide onların sattığı mayayla mayaladığımızda yoğurttaki probiyotik çeşitliliği artacaktır,hepsi kabul.
Esas kabullenemediğim nokta bizim yıllardır köyde yaptığımız yoğurtlar hep yorgun bakteri ile yapılıyormuş,faydası az oluyormuş.Ama onlarınki sıfır kilometre bakteriymiş,iki üç sefer mayalayınca yenisini almamız gerekiyormuş.Bende sordum siz nerden buluyorsunuz yorulmamışını?
Süyten,yoğurttan yapıyorsanız yorulmama şansı yok.Verdikleri cevap bizde süt içinde fermente ediyoruz,ama fermentasyonun 2.aşaması başlamadan fermentasyon durduruluyor ve -50 derecede işlem felan yapılıyormuş vs.
Daha çok yazacağımda telden zor oluyor.Meyvelitepenin techizatına ve kullanma yeteneğine sahip olmak isterdim.Normal yoğurt mayalayıp,birde bu firmadan probiyotik maya alıp yoğurt yapmak ikisinide mikroskopla gözlemlemek isterdim.Gerçekten dedikleri kadar çeşit bakteri varmı,hoş belkide hepsinin şekli birbirine benziyordur onuda bilmiyorum.
Fermentasyon denilen şey benim anladığım kadarıyla bakterilerin uygun sıcaklık ve besin ihtiyacını karşıladığı yerde çoğalarak ortama hakim olmasıdır.Her yoğurt mayalamamızda doğal olarak bu bakteriler çoğalmaycak mı,yorgunluktan bahsediliyor gerçekten yorgun bakteri varsa,yorgunlar ölüp yerine yenileri gelmeyecek mi?Bence her canlı(buna bakterilerde dahil)doğar,yaşar,ölür,ölenin yerine yenisi gelmiyorsa yoğurdumuz hiç mayalanmamalı diye düşünüyorum.
3 mayalamada yorulan toğurt bakterileri nasıl oluyorda yıllarca yorgun yorgun fermentasyon yapıyorlar?
Normal ev yoğurdunda kesinlikle probiyotik bakteri yoktur,normal turşuda probiyotik bakteri yoktur diyorlar.Bu firmalar piyasaya çıkana kadar biz probiyotiklerle tanışmıyorduk demek ki.O zaman bu yüzyılın buluşu diyebilirmiyiz?Yoksa yüzyılın aldatmacasımı demeliyiz?
Ben bu kişilerin mayasından alacağım,ama birkere,ondan sonra aynı yoğurtla devam edeceğim.Açıkcası ben yorgun bakteri olayına pek inanamadım.Fakat probiyotik mayalarının bol bakteri içermesi olasılığı yüksek.
Aslında bu kadar karşı olmamın sebebi,nükleer bombadan bahsediyor gibi konuşmaları.Amerikan filmleri gibi o teknolojiye bir onlar sahip dünyada onlardan başkasında yokmuş havası hakim ortama.Halbuki tavır şu olsa bende ikna olurdum.Yoğurtta ve turşuda probiyotik bakteriler vardır ama bir iki çeşittir,biz bunları beş,altı çeşite çıkarıyoruz,deseler sorun olmayacak.Ama siz doğayı yok sayarsanız ben buna pek güvenemeyeceğim.
Denize düşen yılana sarılır misali,binlerce kişi sağlıklı yaşam için bu gibi kişilere güvenip takip ediyor.Fayda sağladıkları kesin ama şuda kesin ticari bir yönlendirmemi dersiniz kandırmaca mı dersiniz böyle birşey mevcut.