Değerli forum üyeleri yeni sezon için hazırlıklara başladım.
İlk olarak 15x 15x 15 Zn kompoze gübre ağaçlara verildi.
Ağaç başı 1 kg olarak uyguladım.Daha sonra ağaç başı 4 teneke kadar koyun gübresi uygulaması yaptım.
Gübreler ağaçların sağ ve sol taraflarından agaçları arasına alacak şekilde ağaçlara parelel olarak uygulandı.
Nasipse yarın da % 3 lük bir göztaşı uygulaması yapacağım.Ve bu arada bir ağaçta gözüme ağaç kurdu takıldı.Kontrollerini yapacağım.
Ayrıca yeni sezona girerken kendime gelir gider tablosu hazırladım.
Yapılan bütün masraflar kayıt altına alınıp sezon sonu toplam gelir gider hesabı yapacağım.
Ve detaylı bir analiz yapıp burada paylaşacağım.Az çok olabilecek seneryo yu tahmin edebiliyorum.
Bu arada bir çok yerde rastlamadığım ama sadece bir yerde bulabildiğim bir gözlemimi paylaşmak istiyorum.
Şu an 5 yaşına girecek ağaçlarımda dönüm olarak bu zamana kadar maliyet masrafım 10.000 tl civarı.
Yani fidanların ekimi ,çit çevirme ,ilaçlama makinası,çapa makinaları,su motoru,traktör benzin ,mazot ,çit düzenlemesi, gübre ,ilaç vs vs.
Destekleme almadığımı da beliryeyim.Bu tarz bir yatırıma girecek arkadaşlar bence Dönüm başı ağaçlar meyve verene kadar en az 5.000 Tl gider masrafını nakit olarak bir kenarda tutmalı.
Kısacası göründüğü gibi zahmetsiz ,kolay,dikildiği zaman oluyor mantığı asla gerçek değil.
Ve masraflar inanın hiç yabana atılmayacak kadar fazla.
Birde işçilik masrafı var ki bunu hiç hesaba katmıyorum.
Kısacası burada bilgimden daha çok gözlemlerimi yazmak istedim.Umarım yararlı bişeyler paylaşabilirim.
Sonuçta bilgi paylaştıkça çoğalan bir kavramdır.
Bu vesileyle bilgi ,birikim ,gözlem ,araştırma gibi emek harcanmış bütün paylaşımları yapan dostlara teşekkürü bir borç biliyorum.
Selamlar.
|