View Single Post
Eski 02-12-2016, 12:10   #478
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Çılgın Kalabalıktan Uzak bir yerde ben de siyah zeytini kül içinde yapayım dedim) Yaklaşık yarım kilo siyah zeytini 2 büyük su bardağı odun külü ile buluşturdum. Bugün tam tamına 12.gün ve tatlanma istediğimiz düzeyde olmasa bile ona yakın düzeyde gerçekleşti. Simsiyah zeytinlerde kahverengiye doğru renk değişimi olmuş. Şimdi tek sıkıntımız bu zeytine tuzu nasıl yedireceğimizde. Üstten atsak da içine işlemediği için tuzsuz hali devam ediyor. Tuzlu suya koysak farklı bir şey olur mu bilemedik.
Önce 1-2 gün taze suda bekleterek iyice yıkayın. Sonra salamura hazırlayın.

Tavsiye edeceğim salamura:

Her 1 litre salamura suyu için:

5 gr CaCl (Kalsiyum klorür) - Zeytinin yumuşamasını engeller
32,5 gr Potasyum Klorür
32,5 gr Sodyum klorür

Potasyum klorür bulunamazsa 65 gr sodyum klorür (bildiğimiz tuz,kaya tuzu)

Potasyum tuzu, tuzun koruyuculuğunu ve alışıldık tadını değiştirmeden zararlı olan sodyum tuzunun oranını yarı yarıya azaltmaya yarar.

PH seviyesini 3,8'e indirecek kadar Limon tuzu veya laktik asit ya da ikisinden de azar azar.

Bu tuzları suda iyice eritin

Tadlandırdığınız zeytini salamuraya koyun. Salamura kabının üzerinde bir de baskı koyun ki zeytin suyun altında kalsın.

Asitik bu suda fermentasyon başlar. 20 derecede 3-4 haftada fermente olur. Fermente edilmeden de tüketilebilir. Fakat fermente olur ise uzun süre saklanabilir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön