View Single Post
Eski 28-11-2016, 09:27   #5722
vosvos17
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-05-2012
Sn Lilium 8x4 dikim aralığını uygulamaya koyarken aslında sıra üzerindeki fidanlardan bir tanesini zamanla çıkarmayı düşünmüştüm.

Bu yüzden özellikle pedro gibi erken verime yatan bir ırkı tercih etmiştim.

Ve fakat insanları bu tarz dikim sistemine yönlendirirken doğru yönlendirmek gerekir.

Zayıf toprak yapısına sahip yerlerde bu şekilde dikim yapılabilir.

Ancak dediğiniz gibi kuvvetli topraklarda malesef bu sistem belirli bir yıldan sonra tıkanmakta.

Birkaç yıl daha bu şekilde budama yaparak mevcut şartlarda ağaçlardan en iyi şekilde istifade etmeyi düşünüyorum.

İlk etapta düşündüğümüz de buydu aslında. Ancak ağaçlar büyüyüp meyve de gösterince insan kıyamıyor kesmeye.

Sonuç itibariyle bu işte prof olan kişilerin bazı şeyleri tavsiye olarak yazmasına güvenip bahçe kurmamak lazım.

Kurulmuş bir bahçe sahibinin tecrübeleri bence daha faydalı olacaktır.

Bazen teknik olarak söylenenle pratik uygulama hiç birbirinle örtüşmüyor.

İnsanlara bazı gercekler ya gösterilmiyor ya da eksik söyleniyor.

İlave etmek istediğim yukarıdaki kullanmış olduğum iyi bir budamayla taç yapısını küçük tutup, bir yerde baştan beri düşündüğümüz bir ağacı çıkarmak yerine verimden fedakarlık etmekti.
Bu vesile ile ben kendi gözlemlerimi paylaşmak istedim.Yukarıdaki açıklamayı da bu duruma istinaden yaptım.

Kimseye bu konuda tavsiyede bulunamam.Bulunmamda zaten.O kadar bilgi ve beceriye ,başkalarına yol gösterecek tecrübeye de sahip değilim.

Bilerek ya da isteyerek kimseyi kötü bir şekilde yönlendirmek istemem.Açıklamamdaki iyi bir budama kelimesini içinde bulunduğum duruma, şimdilik çıkış yolu olarak gördüğümü bilmenizi isterim.

Söylemim tamamen kişiseldir tavsiye niyetiyle söylenmemiştir.

Yine de yanlış bir anlaşılmaya mahal verdiysem özür dilerim.

Sevgi ve selamlarımla......

vosvos17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön