View Single Post
Eski 25-11-2016, 23:28   #38
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakagun Mesajı Göster
Şeker hastalığı yüzünden annemin damarları incelmiş. Tehlikeli olduğundan kalp ameliyatı yapamadılar, 70 yaşında vefat etti. Son 10 yılını hastaneye gidip gelerek geçirdi.
Babam da kalp ve tansiyon hastalığı yüzünden vefat etti.

Her ne kadar kalıtsal olsa da yiyeceklerime dikkat ederek bazı hastalıklardan uzak durabileceğimi düşünüyorum. Sağlıklı beslenmek için yaşlanmayı beklemeyin. Kaliteli yaşayın. Farkı göreceksiniz.
Uzak duramasanız dahi etkilerini azaltabilirsiniz. Tansiyon var yapılan düzenli spor, alınmayan kilolar ile tek ilaçla kontrol altına alınabiliyor. Ama tersini düşünün, kilo olmuş 150, hiç bir fiziki aktivite yok, sürekli karbonhidrat tüketimi vs. vs. İlk örnekte tek çeşit ilaçla düzelen tansiyonu ikinci örnekte belki dört çeşit ilaçla zor kontrol altına alacaksınız ve her geçen süre aleyhinize işleyecek. İlave her ilacın yan etkilerini gözardı etmemek lazım.

Kalıtım, cinsiyet, kilo, boy, çevre ve yaşam şartları, alışkanlıklar (sigara, alkol vb.), egzersiz, beslenme alışkanlıkları vs. vs. insan yaşamındaki risk oranlarını belirler. Elimizden geldiğince bu riskleri azaltmalıyız ki pek çoğu elimizde. Ayrıca günümüzün şartlarını teknik açıdan değil 40-50, 20 sene öncesiyle dahi kıyaslayamayız. Diğer illeri bilmiyorum (muhtemelen aile hekimliği ile oralarda da uygulama aynıdır) ama İzmir de 20 yıl önce hastanelerde zor yapılabilen pek çok önemli tahlil en uç aile sağlığı merkezlerinde dahi merkeze gönderilerek ücretsiz yapılabiliyor. Kalp krizi geçiren adam İzmir in en uç ilçesinden helikopterle eskiye göre çok kısa sürede merkeze ulaştırılabiliyor. Evlerde şeker ölçüm cihazları, tansiyon ölçüm cihazları eksik değil. Yani istenirse erken teşhise erişim kolay artık. Dolayısıyla Allah rahmet eylesin, anne babanızın yaşam sürelerine epey bir zaman daha ekleyebilirsiniz.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön