View Single Post
Eski 23-11-2016, 19:26   #62
crzysscrckr
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hamseey Mesajı Göster
Baştan sona bütün yazılanları okudum. Sonuç olarak herkesin kaçırdığı bir nokta var. Söz konusu almış olduğunuz arsaların imar durumu olup olmaması. Hiç kimse arsasının vasfını burada belirtmemiş. Siz aldığınız toprağı kendinize göre tarla **** arsa olarak nitelendiremezsiniz. Tapunuzun imarlı olup olmaması, hangi kanun ve yönetmeliklere dahil olduğunu belirler. Planlı alanlar tip imar yönetmeliği, plansız alanlar tip imar yönetmeliği, 3194 sayılı imar kanunu. Tapularınız bunların hangisine giriyor onu bir belirlemek lazım önce.Israrla tapu diyorum çünki arsa demek imarlı toprak parçası demektir. Tarla dediğinizde ise imar mevzuatına göre üzerinden imar geçmemiş, hiç bir şekilde planlı yapılaşmaya açılmamış toprak demektir. Birde şu var. Her ne kadar yasa ve yönetmelikler çerçevesinde hareket ediliyor olsa da sorumlu idarelerin kendilerince aldıkları kararlar var. Burada bazı yasa maddeleri paylaşılmış. Örneğin 5000 m2 arsa olmaması gibi. Maddede (Madde 62- (Değişik:RG-2/9/1999-23804) Üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda yapılacak ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel (5000) m2 den küçük olamaz. Bu parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan kamu eline geçmiş bir yola, yapılan ifrazdan sonra en az (25.00) m. cephesi bulunması zorunludur. Parselden terk suretiyle yol oluşturulamaz. Yeni yerleşme alanı oluşturma amaçlı ifraz işlemi yapılamaz.) demek istediği şu. Eğer 5000 m2 den büyük arsanız varsa bunu bölerken (ifraz) bu hususlara dikkat edin demek. Yoksa arsanız 5000m2 den küçük bişey yapamazsınız demek değildir. Aslında burada bahsedilen madde ( Madde 63 - (Değişik:RG-2/9/1999-23804) Üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda bulunan parsellerde; inşaat alanı katsayısı %5 den fazla olmamak, yapı inşaat alanları toplamı hiçbir koşulda (250) m2 yi geçmemek, saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği (6.50) m.yi ve 2 katı aşmamak, yola ve parsel sınırlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak şartı ile bir ailenin oturmasına mahsus bağ ve sayfiye evleri, kır kahvesi, lokanta ve bu tesislerin müştemilat binaları yapılabilir.) ve hemen hemen herkesi kapsayan madde budur. Burda anlatılmak istenene şu. Eğer tapunuz imar dışı bir bölgede ise ve arsanızın içerisine ne kadar büyüklükte bir bina yapacağınızı ifade etmektedir. Bu maddelerde adından da anlayacağınız üzere ''İmar Dışı Alanlar Yönetmeliği''. Her ne kadar bina yapma hakkınız belirli ölçüler ve sınırlar içinde yapılacaksa da bu binaların projelerinin çizilip o bölgede ilgili makamlara da onaylatılması gerekmektedir. Bu konuyla ilgili aklınıza takılan başka sorular da olursa dilimin döndüğünce cevaplamaya çalışırım.
Merhabalar,

Kardeşimle birlikte, 30'lu yaşlarına yeni girmiş iki aile olarak şehir hayatından bıkmamız ve "emekliliğe 30 sene var, çoluk çocuk yeşille iç içe büyüsün" hevesiyle ortak bir girişimde bulunalım istiyoruz. İstanbul il sınırları içerisinde Tepeören/Üvezli civarlarında yaklaşık 3.000 m2 tarla satın alıp, duvarla çevirip, 100m2'lik kısmına iki aile için ikiz dubleks ev, yaklaşık 1.000 m2'lik kısmına sera ve yine yaklaşık 1.000 m2'lik kısmına kümes/ağıl vb. yapmak ve 365 gün bizzat orada yaşamak istiyoruz.

1- Öncelikle, yukarıdaki plan doğrultusunda söz konusu yapıları inşa etme hususunda sıkıntı olur mu? Göstermelik ağaç dikip arada kafa dinlemelik ev yapma değil, bilakis arazinin neredeyse tamamını tarımsal faaliyette kullanacağız. Bu durum bina izni vs hususlarında yararı olur mu?

2- Baktığımız arazilerin çoğunluğu doğrudan yol kenarı, ama mevcut yola sınırı 25 metrenin altında olursa sıkıntı olur mu?

3- Su, elektrik ve hatta doğal gaz "mevcut" diye pazarlama yapan arazi sahiplerinin boş tarlaya bu imkanları getirmiş olma ihtimali nedir? Biz araziyi aldığımızda eksik olan altyapıyı tamamlama imkanımız var mıdır?

4- Arazi satın almadan bilgi alabileceğimiz yetkili makam tavsiyeniz var mıdır? Belirli bir arazi olmadan da bilgi verebilirler mi? Takdir edersiniz ki İstanbul gibi bir yerde küçük bir tarla bile servet değerinde olduğu için parayı gömmeden isteklerini garantilemek istiyor insan.

5- Son olarak da, her şeyin olumlu olması ve plan dahilinde gitmesi durumunda, bürokratik işlemler yaklaşık olarak ne kadar sürer? Yani araziyi satın almamız ile duvar ve binaları dikmemiz arasında yaklaşık ne kadar bir zaman dilimi olur sizce?

Çok soru sorduğum için şimdiden kusura bakmayın, cevap verirseniz çok sevinirim.

crzysscrckr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön