Merhabalar sevgili arkadaşlar, sayın İdris Şenol'un Kudret Tezel ne der acaba merakını gidermek için bende şunları söyleyeyim. Yaradan her şeyi programlamış bize sunmuş. Bizler bu sunumu inceleyen bilimin bulduğu yollarla birtakım uygulamalar yapıyoruz. Ancak amatör olarak her yaptığımız, daha önce yapılanları baz almak, veya bu işle uğraşan kurum ve kuruluşların araştırmalarını takip ederek geliştirdiklerini uygulamaktır. Yaptıklarımız bilimsel olarak biraz daha ileri gitmek açısından bir şey ifade edemez zira bu iş yani topraksız tarım gerçekten tam manasıyla bir bir bilim dalıdır. Bir laboratuvar işidir. Neticeyi irdeleye bilmek için bitkinin adım adım takip edilmesi tahlillerinin yapılması eksiği fazlası tespit edilip ona göre beslenmesi gerekmez mi. Yapamadığımıza göre, böyle bir imkanımız olmadığına göre yorumlara itibar edeceğiz. Örneğin İsmail Kuzucu arkadaşımız bir üretici olarak yorum yapmış. İdris Şenol arkadaşımız yorum yapmış. Benim yorumum ise azot ve potasyum fazlalığı ve yüksek EC. Bitki henüz gelişemeden meyveye boğulmuş.Bu formülle devam edilirse kökler fazla gelişemeyecek ve meyveler beslenemeyecek tir. Bunu önlemek için
sayın İsmail Kuzucu arkadaşımızın dediği gibi meyveleri kopararak kök gelişiminin sağlanması yahutta aşamalı formül kullanarak bitkinin önce kök gelişimi sonra dal yaprak ve sonrada meyve aksamının gelişeceği formülleri kullanmak lazımdır. Ancak amatörce çok aşamalı besin hazırlamak zahmetine katlanamazsanız daha düşük azot ve potasyumlu besin eriyiği hazırlayıp tedrici olarak EC yi yükselterek bitkimizi beslemektir.
|