Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi doğayadost
değerli ürün yetiştiricisi arkadaşlar merhaba,
sarımsak üretmek niyetine girdik ailecek.
henüz tarla almadım.istanbulda oturuyorum. altyapımda olsa da tarladan ekim dikimden tecrübem yok. ancak yeterince cesaret ve şevkim var. bütçemize uygun vize ve tekirdağ köylerinde yerler var. onları düşünüyoruz ayrıca uçak bileti sınırsız hakkım var. yani tavsiyelere açığım.
neler yapmalıyım ;
analiz; nereye yaptırmalıyım
analiz sonucuna göre kullanacağım tohumdan toprak kimyasal çeşit ve miktarlarını ayrıca zamanlamasını anlatabilecek zıraat muhendısı bulabilirmiyim ve nereden?
tohum nereden temin edilir
hangi tohumu tercih etmeliyim
ekipman; kira veya köylü tarla sahiplerinden den bir miktar ücret karşılığımı kullanmalıyım ?
techızatlar maliyeti; ekim,çapalama,söküm,traktör makinaları ikinci el en ucuzlarının toplamı ; 30 bin tl. artı bu techızatı 2 tır konteynerınde saklayacağım 10 bin tl. toplam techızat yatırımı 40 bin tl.
toplam bütçemi de yazıyorum:
techızat:40 bin
tarla;65 bin = 10 dönüm
bir yıllık gübre ilaç maliyeti ; 10 bin
tohum 8 bin tl
toplam : 123 bin tl.
bu projemi 2 ay içinde başlatmış olacağım.
kıymetli fikirlerinizi ve yönlendirmelerinizi bekliyorum.
...... hayaller gerçeğe dönüşüyor ....
edit 1;
yardım edilir diye beklentim vardı açıkçası.biz de forum ile iş takibimizi paylaşalım girişimci aday çiftçilere yol haritası olur dilerim.
tarihe not düşelim; 22.09.2016 Arazi bulundu. satınalma aşamasına geçildi.26 09 da satınalma gerçekleşti.
Bölge; kırklareli
toprak yapısı; kumlu tınlı
edit2;
09.27.2016 te toprak analize verildi.sonuçlarına göre toprak hazırlığı başlanacak.
01.10.2016 da bölgeye has , hastalığı olmayan tohumluk sarımsak bulundu stoklandı.
çiftçilik müracaatından bulunuldu. sonuçlandı. Kayıtları ekimin ilk haftası tamamlanmış olacak.
kısmetse iyi tarım yordamı ile ürün her aşamasında izletilip takip edilecek ; zıraat mühendisi + üniversite + yayıncı kuruluşlar. bunların planlamasını bilahare yapmış olacağım.
alınan ürün ve satışı dahil tescilli ürün olacak. zaten devlette bu yönde gidiyor şu anda.
ekimin ikinci haftasında ayın ismine yakışır nitelikte ekim yapımış olacak.
analiz sonuçlarına göre toprağın tamamına veya gelecek yıla tohumluk yetebilecek kadar alana dikim yapılarak, kalan kısma toprağı en iyi havalandırmaya yarayan bitki türü hangisi ise O ekilecek.
herşeyden önemisi toprağa bizzat bulanacağım ki tadı çıksın köylü abilerle birlikte eylenelim güle oynaya tarla sürüp yeşillendirelim. Ya Allah da diyelim.
edit3; ekım sonu ; sarımsaklar hazır.solucan gübresi alındı. zararlılardan korumak ıcın kımyasal alındı.17 dekarlık macar fiğ alındı. tüm hazırlıklar tamam.
11.112016 tarihinde yaradan gökten rahmet yağdırdı ve tarlanın sürümü yapıldı. Nihayet.... artık ekim aşaması arefesindeyiz. heyecan tavan.bu arada balkonuma ektiğim aynı sarımsak 20 cm boy verdi...
edit4; gelmek üzere
|
12-19 kasım tarihlerinde ekim gerçekleştirildi.
3 dönüme alan kullanıldı.büyük ve küçük baş sarımsaklar ayrıştırılarak dıkıldı. 10 kg cıvarı taşkö
prü sarımsağı da ayrıca dikildi. tamamı işaretlendi.
solucan gübresi kullanıldı.
toprak altı ve böcek ilacı yağmur öncesi atılacak.
hayırlı olsun.